Dansk Magisterforening

Officielt: Forskningsråd skal spare mindre end ventet

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Oprindelig stod Det Frie Forskningsråd til at skulle spare en tredjedel af sit budget i 2016. Men et forlig om forskningsreserven betyder, at rådet skal spare 124 millioner kroner mindre, end regeringen havde lagt op til. DM glæder sig over, at forliget afbøder noget af angrebet på den frie forskning.

Slaget mod Det Frie Forskningsråd bliver ikke lige så stort som først antaget. Det står klart, efter at partierne i Folketinget torsdag blev enige om et forlig om forskningsreserven.

Forliget betyder, at Det Frie Forskningsråd stadig vil blive ramt betydeligt på sit budget, da det skal spare 276 millioner kroner i 2016. Men det er markant mindre end først frygtet, da der på finansloven var lagt op til, at rådet skulle spare 400 millioner kroner.

Camilla Gregersen, konstitueret formand i Dansk Magisterforening (DM), står langt fra med armene over hovedet, men kvitterer for, at det er lykkedes at finde flere penge til den frie forskning.

”Det er godt, at man får mindsket nedsablingen af Det Frie Forskningsråd. Vi er selvfølgelig ikke jublende lykkelige, da man jo stadig skærer markant i tilskuddene, men det nye resultat er klart bedre end det, som regeringen i første omgang meldte ud”, siger hun.

Bedre balance
Det Frie Forskningsråd har på akademikerbladet.dk advaret om, at det ville skævvride forholdet mellem den strategiske og den fri forskning, hvis regeringens finanslov stod til troende.

Frygten var, at det ville stoppe talentudviklingen i dansk forskning. Og det glæder Camilla Gregersen, at Det Frie Forskningsråd nu får lidt flere penge end først antaget at løfte den opgave for.

”Det er rigtig godt, at man nu retter lidt op på balancen mellem den frie og den strategiske forskning. Det Frie Forskningsråd er fødekilden til nye talenter, som er nødvendige for at fostre og fremme originale idéer og initiativer i dansk forskning”, forklarer DM-formanden.

LÆS OGSÅ: DM Studerende før demonstration: De lytter ikke til gode argumenter

Glem ikke uddannelsesbesparelser
Men selv om angrebet på den frie forskning bliver lidt mindre, end finansloven lagde op til. Så er det stadig en helt skæv prioritering, regeringen laver med sin finanslov, mener Camilla Gregersen.

Den skal i hvert fald ikke tro, at det med et trylleslag er blevet glemt, at der skal spares massivt på uddannelse også.

”Samtidig med at man får forbedret ressourcerne til forskningen, skal man ikke glemme den store nedskæring på uddannelse, som vil få fatale følger for hele uddannelsessystemet. Derfor demonstrerer vi i dag foran Christiansborg”, understreger Camilla Gregersen.

Torsdag den 29. oktober demonstrerer DM og DM Studerende sammen med Uddannelsesalliancen. Og mere end 20.000 ventes samlet alene i København.