Dansk Magisterforening

Flere kvinder end mænd tager en ph.d-grad

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

På 10 år er der sket mere end fordobling i antallet af ph.d.-studerende, og i samme periode har kvinderne overhalet mændene, da der i 2014 for anden gang var flere kvindelige end mandlige ph.d.-studerende.

Mere end hver anden ph.d.-studerende var i 2014 kvinde, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed har kvinderne for andet år i træk overhalet mændene på ph.d.-fronten, som traditionelt har været mandsdomineret. For 10 år siden udgjorde kvinder kun 45 procent af de ph.d.-studerende i Danmark.

En del af forklaringen kan dog være, at kvinderne generelt er en smule længere om at blive færdige med deres ph.d. Det afspejles også i, at der i 2014 var 1151 mænd, der blev færdige med deres ph.d., mens det samme tal for kvinderne var på 1012.

De sidste 10 år er der samtidig sket mere end en fordobling i antallet af ph.d.-studerende, da der i 2004 blot var 4.700 ph.d.-studerende i Danmark, mens der i 2014 var 9.700.


Ovenstående graf viser udviklingen, og det ses tydeligt, at kurven blev brudt første gang i 2013, da flere kvinder end mænd var i gang med at tage en ph.d.-grad. Kilde: Danmarks Statistik

Sundhed boomer - humaniora taber terræn
De mange ph.d.-projekter har over årene udviklet sig, så der er sket en generel stigning i antallet af studerende inden for de seks hovedområder.

Men i 2004 forskede 25 procent af de ph.d.-studerende inden for det sundhedsvidenskabelige område. I 2014 var 30 procent af alle de ph.d.-studerende tilknyttet sundhedsvidenskaben.

I den modsatte ende af skalaen finder man humaniora, som i 2004 udgjorde 15 af alle ph.d.-projekter. I 2014 var det tal faldet til 9 procent.


Kilde: Danmarks Statistik

Flest ph.d.-studerende på KU
Selv om Københavns Universitet (KU) med sine 3.400 ph.d.-studerende i 2014 huset mere end hver tredje ph.d.-studerende, så er det kun 9 procent af KU's samlede antal studerende.

Højdespringeren i den forbindelse er DTU, hvor 15 procent af de studerende er i gang med en ph.d. I bunden ligger CBS, hvor under to procent af de studerende er i gang med en ph.d.

Den største stigning i antallet af ph.d-studerende er sket på SDU, som har oplevet en stigning på 141 procent, efterfulgt af DTU med en stigning på 138 procent.


Kilde: Danmarks Statistik