Dansk Magisterforening

Kulturlivet rammes på to fronter af finansloven

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Ligesom en lang række andre områder rammes kulturinstitutionerne fra 2016 af årlige besparelser på to procent. Men nu viser det sig, at de almennyttige fonde, der støtter alt fra forskning til kulturlivet, mister et fradrag på donationer.

En lang række kulturinstitutioner kan se frem til at kunne investere markant færre penge i deres aktiviteter.

Det står klart, efter at finansloven først indførte årlige besparelser på to procent frem mod 2019 for kulturlivet, og nu får institutionerne et nyt, dybt stød fra regeringen, som også fjerner den såkaldte 25 pct. regel, skriver Jyllands Posten.

”Den såkaldte 25 pct.-regel, som går ud på, at hver gang man uddeler en krone, så får man et et ekstra konsolideringsfradrag på 25 øre, afskaffes med øjeblikkelig virkning”, siger Anker Brink Lund, professor og forskningsleder ved Center for Civilsamfundsstudier på CBS, til avisen.

Der kommer til at mangle 1 milliard
I 2013 var der 3500 fonde, som gjorde brug af 25 pct.-reglen. Dengang uddelte de tilsammen fem milliarder kroner. Ifølge Anker Brink Lund vil fondene formentlig dele 20 procent mindre ud i fremtiden.

Dermed forsvinder der i alt 1 milliard kroner ifølge CBS-professorens beregninger. Og en stor del vil mangle ude på kulturinstitutionerne.

”For kulturen vil jeg tro, at det kommer til at svare til 250 mio. kroner om året. Halvdelen af det beløb, som almennyttige fonde uddeler, går til forskning, som bliver endnu hårdere ramt”, forklarer Anker Brink Lund.

Problemet er især stort for kulturinstitutionerne, fordi deres aktiviteter ofte er blevet til på baggrund af store private donationer. Eksempelvis kunne den nuværende udstilling med blandt andet den prominente kinesiske kunster, Ai Weiwei, på kunstmuseet AROS i Aarhus ikke være blevet til nogen uden støtte fra diverse fonde.