Dansk Magisterforening

Store universiteter løber med EU-millioner

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

De store bliver større og de små mindre, når der uddeles forskningsmillioner til danske universiteter fra EU’s rammeprogram Horizon 2020, skriver FORSKERFORUM.

Lidt under målsætningen, men nogenlunde med i kampen. Sådan lyder mellemtiderne for Danmark på den opgørelse, EU-kommissionen har lavet pr. 1. marts over de forskellige landes hjemtag af Horizon 2020-midler til forskning og innovation.

Et samlet hjemtag på 2,3 procent er lidt under målsætningen på 2,5 procent, og en succesrate på 14 procent er også lidt under EU-gennemsnittet på 16 procent.

Dykker man ned i tallene, er der imidlertid store forskelle på, hvor meget de enkelte danske universiteter har trukket hjem. Men alligevel tegner der sig et tydeligt billede: Jo flere forsknings-VIP’ere, et universitet har, jo relativt større bid af kagen får universitetet.

Det skriver FORSKERFORUM, der har sammenlignet de enkelte universiteters hjemtagstal med antallet af forsknings-VIP’ere (2013-tal, som er seneste opgørelse), og her ligger KU klart i spidsen med et hjemtag på knap 10800 euro per VIP’er. Herefter kommer DTU, der også har det næststørste antal forsknings-VIP’ere, med et snit på 8800 euro, og derefter AU med knap 7500 euro per VIP’er.

I den anden ende udgør RUC bundproppen med et hjemtag på 2370 euro per forsknings-VIP, og SDU er næstsidst med 3140.

Med andre ord – de store universiteter tager broderparten, mens de små må slås om smulerne.

En del af forklaringen kan ligge i den stigende professionalisering, der sker omkring ansøgningsprocesserne, hvor konsulentydelser og administrative støtteapparater er mere og mere afgørende.

”Der er konkurrence mellem forskerne, men også mellem de støtteenheder, der hjælper forskerne. Tendensen er meget klar: der sker en oprustning på støtteenhederne, også i Danmark,” fortæller Kim Brinckmann, vicedirektør for forsknings- og innovationsområde på KU.

Læs mere i FORSKERFORUM.