Dansk Magisterforening

CSC: Medarbejdere vinder faglig voldgift

Del artikel:

I 2012 gik AC-klubben i CSC med til at droppe den generelle regulering af lønnen. til Nu har en faglig voldgift slået fast, at den aftale var en undtagelse.

For tre år siden, da akademikerorganisationerne, herunder DM og IDA i IT-virksomheden CSC skulle forhandle om en ny overenskomst, var virksomheden under stærkt pres på markedet. Samtidig havde fagforeningen Prosa året inden, som et resultat en langstrakt arbejdskonflikt, tabt deres overenskomster med virksomheden.  Af hensyn til både virksomheden og egne interesser gik medarbejderne derfor med til at udvise løntilbageholdenhed. Det betød, der ikke blev afsat penge som lønpulje til de individuelt aflønnede i overenskomstperioden 2012-marts 2014.

I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i foråret 2014 blev man uenige om, hvorvidt aftalen fra 2012 var en undtagelse, eller der var tale om en total afskaffelse af lønpuljen.

Arbejdsgiverne, repræsenteret ved Dansk Erhverv, mener, at medarbejderne fremover skal aflønnes 100 procent individuelt og at adgange til at aftale puljer helt er bortfaldet efter aftalen i 2012.

Akademikerorganisationerne og AC-klubben i CSC har ønsket at bevare retten til at aftale en lønpulje også til de individuelt aflønnede og understreget, at aftalen fra 2012 kun gjaldt for den ene overenskomstforhandling.

En faglig voldgift har nu afgjort sagen til medarbejdernes fordel. Opmanden skriver i sin kendelse, at aftalen fra 2012 ikke var aftalt til at række længere ud i fremtiden, og at der derfor ikke eksisterer et grundlag for at lave en permanent og grundlæggende ændring af lønstrukturen.

AC-klubbens formand Jens Groth Andreasen, der er medlem af DM, er glad for, at den faglige voldgift har fastslået, at aftalen fra 2012 var en enlig svale.

Det drejer det sig om en halv procents lønstigning til hver af de akademiske medarbejdere, som ikke er er på lønskala i CSC samt 0,7 procent til individuel fordeling, så i kroner og ører er det ikke noget stort beløb. Men principielt har sagen været vigtig for medarbejderne. "Vi bevarer vores adgang til at have lidt snor i, hvordan lønmidlerne gives ud, i stedet for, at det alene bliver, som arbejdsgiveren vil have det. Derfor er vi meget glade for den klare afgørelse i faglig voldgift”, forklarer Jens Groth Andreasen.

En anden, der er lige så glad, er Camilla Gregersen, formand for de privatansatte DM-medlemmer.  For hende var sagens udfald en stadfæstelse af, at en arbejdsgiver ikke bare efter forgodtbefindende kan gå ind og pille ved selveste arvesølvet i en overenskomst.

”Sagen handlede både om medlemmernes løn og om vores forhandlingsret, så der var meget på spil i den her sag, og derfor skulle vi vinde den. Det var et beskidt trick af CSC at forsøge at lægge en ny fortolkning ned over paragrafferne, efter at overenskomsten var underskrevet, og det gav retten os heldigvis medhold i”, forklarer hun.

”Medarbejderne havde jo strukket sig utrolig langt og var gået med til en aftale om nul procent i den kollektive pulje i to år. Derfor var det ekstra strengt, at de nul procent blev brugt som argument for, at der slet ikke skulle være nogen pulje fremover. Det kunne vi ikke acceptere".