Spring menu over
Dansk Magisterforening

Guide: God stil på Facebook

Af Lærke Cramon
Del artikel:

Tager du din digitale adfærd alvorligt? Det burde du, for Facebook husker alt, hvad du gør, og er i stigende grad en platform, arbejdsgivere følger med på. Her er seks gode råd til, hvordan du bruger Facebook med omtanke.

Beslut, hvad du bruger Facebook til
Rigtigt mange Facebook-profiler indeholder en blanding af private feriebilleder, venskaber med kolleger og holdningsmæssige tilkendegivelser. Det behøver ikke at være et problem, men det kan blive det, hvis ikke du er bevidst om, hvordan du bruger Facebook, og hvordan Facebook bruger dig. I den virkelige verden er vores aktiviteter adskilt af tid og rum. Når vi er på arbejde, arbejder vi, og når vi er sammen med vores venner og familie, er det dem, vi fokuserer på.

På Facebook sker der derimod et “kontekstkollaps”, hvor dit private jeg og dit offentlige jeg meget let smelter sammen. Facebooks standardindstillinger er nemlig sådan, at alt, hvad du poster, er offentligt. Hvis du lægger et billede op fra din løbetur, kritiserer regeringens flygtningepolitik eller reklamerer for din arbejdsplads, vil alle kunne se det, når de søger på dit navn. Måske har du ikke noget imod dette, eller også bryder du dig ikke om tanken. Netop derfor er det vigtigt, at du beslutter, om din profil skal være lukket eller offentlig. Og om du kun vil være Facebook-ven med dine nærmeste, eller om du også vil være ven med dine kollegaer og eventuelle samarbejdspartnere.
Kilde: Stine Gotved, cybersociolog og lektor på IT-Universitetet, og Cecilie Cohrt, karriererådgiver i Dansk Magisterforening

Vær konsekvent
Vil du gerne holde arbejde og privatliv adskilt – også på Facebook – så vær konsekvent og afvis venneanmodninger fra folk, du ikke betragter som en del af dit private liv. Sker det, at en af dine kolleger – eller måske endda din chef – sender dig en venneanmodning, så fortæl på en pæn måde, at du bruger Facebook som et privat frirum, og at I derfor ikke skal være Facebook-venner. Synes du, afvisningen er svær, kan du bløde den op med en bemærkning om, at det kan være svært at opretholde en professionel relation, hvis man har set hinanden i alt for meget badetøj. Vil du derimod gerne have en mere åben profil – både i forhold til dens offentlighed, og hvem du er ven med – kan du justere Facebooks indstillinger sådan, at det fx ikke er alle, der kan se alle dine opslag. Dette er en god idé, hvis du gerne vil være Facebook-ven med kolleger, men fx ikke synes, de skal se dine billeder fra fester, fødselsdage og håndboldstævner.
Kilde: Trein Møller, projektleder i Dansk Magisterforening, og Stine Gotved, cybersociolog og lektor på IT-Universitetet

Acceptér, at intet er privat
Selv hvis du er god til at indstille dine opslag, kan de indimellem ryge ud til nogen, du ikke forventede ville se dem. Facebook ønsker grundlæggende, at alt, hvad du foretager dig, skal kunne ses af alle. Når du indstiller din profil til at være mere lukket, modarbejder du faktisk Facebooks natur. Derfor er det let at glemme nogle af alle de foranstaltninger, du skal træffe, hvis du vil have en meget lukket profil. En god idé er derfor som grundpræmis at acceptere, at intet, du foretager dig på Facebook, er privat, og derfor skal du aldrig poste noget, der kan give dig problemer, hvis det bliver læst af de forkerte.
Kilde: Marcel Worm-Marquardtsen, forhandlingskonsulent i Dansk Magisterforening, og Stine Gotved, cybersociolog og lektor på IT-Universitetet

Tal pænt
Dette råd er simpelt, men vigtigt. Skriftsprog er et hårdt sprog, fordi man ikke kan se, hvilken tone og intention det er skrevet med. Vi er efterhånden ved at vænne os til Facebook som medie og ved, at det ikke er stedet, man skal svine folk til. Men når det er sagt, skal du stadig tænke dig grundigt om, før du skriver noget, som kan blive læst som en kritik. Indgår du i debatter på Facebook, så husk den gode tone hele vejen igennem.
Kilde: Cecilie Cohrt, karriererådgiver i Dansk Magisterforening

Nettet glemmer ikke
Når du bruger de sociale medier, sætter du digitale fodspor på internettet. De vil blive ved med at hænge ved dit navn, for nettet glemmer aldrig. En ting er, hvor du er i dit liv lige nu, men du ved aldrig, hvor du er om fem år. Du kan ikke vide, om den person, du lige har kritiseret eller gjort grin med i et opslag, senere vil sidde foran dig i et ansættelsesudvalg. Du kan sagtens mene en hel masse om din arbejdsplads eller om den politiske situation en fredag aften over en flaske rødvin med venner, men Facebook fungerer ikke på samme måde som ventil for dine frustrationer. Hold din sti ren, og sørg for, at du kan stå inde for alt, hvad du foretager dig på Facebook. Søger du fx et nyt job, kan det være en god idé at “rydde op” på din profil, inden du sender din ansøgning. Det ser kikset ud, hvis du liker nogle ting, som værdi- og holdningsmæssigt står i skærende kontrast til det job, du søger.
Kilde: Cecilie Cohrt, karriererådgiver i Dansk Magisterforening, og Trein Møller, projektleder i Dansk Magisterforening

Tænk over, hvornår du er online
Selvom flere virksomheder begynder at lave Facebook-politikker, har de fleste arbejdspladser ikke nogen regler for ansattes brug af Facebook i arbejdstiden. Nogle arbejder inden for områder, hvor de har brug for konstant at være på de sociale medier, mens andre ikke har nogen faglig grund til at være på Facebook, mens de er på arbejde. Befinder du dig – som flertallet – et sted midtimellem, er det en god idé at tænke over, hvornår og hvor ofte du er online. Facebook er kendt for at være en tidsrøver, der kan give mange forstyrrelser, men derudover kan dine kolleger og din chef – hvis du er ven med dem – følge med i, hvornår og hvor ofte du er på Facebook. Det gav du dem lov til at følge med i, da I blev Facebook-venner. Lad være med at give dem noget at bekymre sig om, og lad dit salg af brugt børnetøj og likes af musikvideoer foregå i fritiden.
Kilde: Marcel Worm-Marquardtsen, forhandlingskonsulent i Dansk Magisterforening, og Cecilie Cohrt, karriererådgiver i Dansk Magisterforening