Dansk Magisterforening

Tillidsrepræsen­tant til jobsøgere: Kend din pris - undgå forhandling

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Margit Johansen er tillidsrepræsentant i afdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Hun har på det seneste oplevet, at jobsøgere ikke har vidst, at det er hende, der står for lønforhandlingen med ledelsen - mindst én har formentlig fået lavere løn, end Margit Johansen kunne skaffe gennem forhandling.

Det går ud over dig selv og både nuværende og kommende kolleger, hvis du ikke på forhånd ved, hvordan lønforhandlinger foregår i det offentlige.

Sådan lyder det fra Margit Johansen, som er tillidsrepræsentant (TR) og udviklingskonsulent i afdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Hun oplever, at især jobsøgere fra det private arbejdsmarked og nyuddannede lader sig lokke ind i en realforhandling om løn ved jobsamtalen, selv om det er afdelingens tillidsrepræsentant, der skal stå for den forhandling

"Man skal tænke over, at man sætter en linje, når man går ind og laver et lønniveau, som kan ramme andre end én selv. Det skaber præcedens for andre fremover, og det bliver sværere for TR at løfte lønniveauet, hvis nyansatte er med til at presse niveauet", siger hun og forklarer, at man er i sin gode ret til at glide af på den slags spørgsmål ved en jobsamtale:

"Cheferne må slet ikke lave den forhandling."

Svære vilkår
Margit Johansen oplever, at jobsøgerne ofte slet ikke ved, hvordan forhandlingerne bør foregå. Det er også derfor, at hun går ud med sit budskab til sine kolleger i Dansk Magisterforening, så flest muligt kender deres rettigheder, inden de går til samtale.

Og hvis den kommende medarbejder allerede har forventningsafstemt med ledelsen på forhånd, er det tæt på umuligt at forhandle lønnen op, når TR skal forhandle med ledelsen.

"Jeg havde to projektledere, der blev ansat med en måneds mellemrum. Den første gik ned i løn, fordi de havde forventningsafstemt allerede under samtalen. Da vi en måned senere skulle ansætte endnu en i øvrigt højt kvalificeret ansøger, havde jeg ikke meget rum til at forhandle, fordi de brugte den forrige ansættelse som løftestang", forklarer Margit Johansen og pointerer, at hun i øvrigt er sikker på, at hun allerede ved den første ansættelse kunne have skaffet vedkommende mere i løn, hvis der ikke var blevet talt løn ved samtalen.

Snak med TR
Anbefalingen til både jobsøgere fra det private arbejdsmarked eller nyuddannede er derfor, at de bruger de værktøjer, som de har ved hånden.

En samtale med tillidsrepræsentanten foregår i al fortrolighed, understreger Margit Johansen, men den kan være med til at klæde jobsøgeren på både i forhold til lønniveau, arbejdsvilkår og arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

"Som TR kan jeg måske sige, at de lønmæssigt skal ligge her omkring. Så kan de også give et kvalificeret bud, fordi de ved, hvad det er for et marked, de byder ind i", siger Margit Johansen.