Spring menu over
Dansk Magisterforening

Rektor: Unges uddannelses­flytning dræner regionen for arbejdskraft

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Camilla Wang, der er rektor på University College Sjælland, oplever, at mange bruger hendes professionshøjskole som springbræt til at læse videre i hovedstaden, og det er et problem for især det lokale arbejdsmarked i Region Sjælland.

Hvis de unge efter et år på University College Sjælland flytter til hovedstaden for at læse videre, kan rektor Camilla Wang intet stille op.

Til gengæld står hun tilbage med fornemmelsen af, at det er spild af studiepladser, og at det i sidste ende er et problem for Region Sjælland, som ifølge rektoren i forvejen er det sted med færrest uddannelsespladser per ung på mellem 18 og 21 år.

"Hvis man tager vores lokale forpligtelse alvorlig, så er det et stort problem, at de unge samtidig flytter til hovedstaden. Så flytter man ressourcer fra regionen, som der ellers har hårdt brug for", siger rektoren med henvisning til, at en af grundene til, at man har regionale professionshøjskoler, blandt andet er, at de kan levere arbejdskraft til det lokale arbejdsmarked.

Forstærker et problem
Det er en stigende tendens, at unge fra andre regioner søger en af de mange uddannelser, som UC Sjælland udbyder. Og selv om det ikke en-til-en kan påvises, at frafaldet skyldes, at de unge flytter til et andet uddannelsessted, så er de ikke i tvivl på professionshøjskolen.

De studerendes egne svar på, hvorfor de stopper på skolen, koblet med den viden, som undervisere og studieledere har om deres studerende, gør, at Camilla Wang ikke er i tvivl om, at det er en tendens. Hun har også oplevet det, da hun arbejdede på Metropol i København, som altid var velsøgt fra andre professionshøjskoler.

Det kedelige er, at uddannelsesflytningen blot forstærker en tendens og et problem for regionen, som Camilla Wang mener, at man bør tage seriøst fra politisk hold.

"Det er et særligt problem i Region Sjælland, at det er her, at færrest unge tager en videregående uddannelse, samtidig med at vi har et stort problem med at tilføre kvalificeret arbejdskraft til arbejdsmarkedet", forklarer rektoren.

Råb om hjælp
Camilla Wang vil ikke nødvendigvis lægge sig fast på en løsning, som hun ser som den rette. Det må andre træffe politiske beslutninger om. Hun har dog tre konkrete bud, som på hver sin måde ville kunne være med til at imødegå de regionale udfordringer i Region Sjælland.

Et bud er at lave en regel om, at man ikke kan flytte uddannelsessted før efter to år. På den måde tvinger man ifølge rektoren de studerende til at overveje situationen grundigt - og måske endda flytte til regionen frem for at pendle.

Et andet bud er at øge uddannelsesudbuddet, så der bliver flere studiepladser i Region Sjælland - på den måde er chancerne for at få flere lokale unge ind på uddannelserne større.

Et tredje - og mere kontroversielt  bud - er at give de lokale unge lov til at gange deres adgangsgivende karakterer op, hvis de er bosat i området i forvejen. På den måde skubber man de lokale unge forrest i køen.

"Jeg ved jo godt, at de her bud er lidt provokerende, men mit vigtigste ærinde her er sådan set også at råbe verden op og forklare, at vi står med et stort samfundsmæssigt problem her, som vi bør gøre alt for at løse", siger Camilla Wang.