DM og Djøf: Udflytning bør ske med omtanke
Dansk Magisterforening og Djøf ser begge hellere end gerne, at der skabes vækst i den øvrige del af Danmark, som ligger uden for Hovedstaden, men foreningernes to formænd håber, at en eventuel beslutning vil være velovervejet.
Faktisk ønsker de to kvindelige formænd et Danmark i balance, hvor der er viden og vækst i alle landsdele. Derfor understeger de to, at udflytning af statslige arbejdspladser vil "under de rigtige omstændigheder kunne stimulere væksten og jobskabelsen overalt i landet."
"Men ligesom de nuværende storkommuner er resultatet af grundige analyser, bør beslutninger om at flytte rundt på de statslige arbejdspladser også ske på et gennemtænkt grundlag", skriver de to formænd i debatindlægget og henviser til, at det langt fra altid skaber vækst at flytte arbejdspladser ud.
De henviser til eksemplerne fra Norge, hvor det kostede god en million kroner at udflytte én arbejdsplads, nærmest ingen medarbejdere flyttede med, og udflytningerne er i det store hele ikke kommet det lokale erhvervsliv til gode.
Styrk små og mellemstore virksomheder
Derfor vil Ingrid Stage og Lisa Herold Ferbing have eventuelle udflytninger til at være en del af en samlet regional vækststrategi med fokus på både privat og offentlig jobskabelse.
Derudover vil de to give de små og mellemstore virksomheder (SMV'erne) et løft ved at styrke deres incitament for at ansætte en højtuddannet magister, ingeniør eller djøf'er.
"Talrige undersøgelser dokumenterer, at virksomheder med højtuddannede i medarbejderskaren klarer sig bedre. De er mere innovative, har bedre bundlinje og ansætter flere medarbejdere - også med kortere eller ingen uddannelse", skriver de to formænd og påpeger, at der her ligger et kæmpe potentiale for at styrke erhvervsudviklingen uden for de store byområder.
Målrettet støtte
DM og Djøf vil med andre ord have en målrettet styrkelse af det regionale erhvervsliv, hvor der eksempelvis gives støtte eller løntilskud til virksomhederne i en periode. På den måde kan virksomhederne og ledige akademikere møde hinanden og teste, om der er basis for et godt match.
Et andet bud er at følge den linje, som Venstre selv lagde op til i valgkampen, da partiet talte om to-årige landdistriktsvækstpiloter, som skal sørge for at få flere højtuddannede ud i firmaerne, så virksomhederne kan indfri deres potentiale.
Uanset hvad er de to fagforeninger klar til at gå i dialog med regeringen, så man sikrer, at en eventuel udflytning af arbejdspladser foregår på den mest hensigtsmæssige måde og sikrer et fortsat højt niveau på arbejdspladserne.
"Vi ser frem til at se regeringens plan for udflytning, og vi indgår gerne i en konstruktiv dialog om, hvordan vi får skabt vækst i hele Danmark", slutter de to formænd af.