Spring menu over
Dansk Magisterforening

CSE: Fremdrifts­reformen modarbejder iværksætteri

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) oplever, at fremdriftsformen dræber både muligheden for og lysten til, at de studerende kan sparke deres gode idéer i gang, mens de stadig er under uddannelse.

Det er tæt på umuligt at realisere sine gode idéer og få succes som iværksætter, mens man er under uddannelse. Den udvikling har fremdriftsreformen bidraget kraftigt til, mener iværksætterhuset for studerende, Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE).

Iværksætterhuset, som er en del af CBS, kan nemlig tydeligt mærke et skifte, efter at fremdriftsreformen er blevet effektueret, forklarer managing director for CSE, Karina Rothoff Brix

“Vi har de seneste år haft massiv vækst og interesse fra unge, håbefulde studerende med en iværksætter i maven. Desværre er denne tendens blevet kvalt af Fremdriftsreformen, hvor antallet af studerende, der ansøger om at starte virksomhed hos os på CSE for at få hjælp til at realisere deres idéer, er blevet halveret fra 276 til 132 ansøgere siden oktober sidste år", pointerer hun.

CSE: Idéerne findes
Det er nemlig ikke fordi, at der pludselig er gået dødvande i de studerendes mange idéer. De er i høj grad stadig til stede, forklarer Karina Rothoff Brix.

“Det er ikke fordi, idéerne er blevet færre; de studerende har blot ikke tid og overskud til at starte virksomhed. Ottar’s historie er et lysende eksempel på, hvordan fleksibilitet i uddannelsessystemet og dermed muligheden for at starte virksomhed under sin uddannelse kan føre både innovation, vækst og danske arbejdspladser med sig. Vi må erkende, at denne fleksibilitet er død", siger hun med henvisning til 28-årige Ottar í Hjøllum, som netop bruge tid sideløbende med sine studier på at starte egne virksomheder.

Men spørgsmålet er så, om han ville have haft tid, plads og mulighed for at have gjort det samme, hvis han var blevet uddannet under fremdriftsreformen?

“Jeg ville aldrig have kastet mig ud i iværksætteriet, hvis ikke jeg kunne have startet risikofrit under min uddannelse”, forklarer han.

Skisport som iværksætteri
28-årige Ottar í Hjøllum blev tidligere på sommeren færdiguddannet. Med et 12-tal i sit specialeforsvar og et snit på 11.7 på kandidatuddannelsen MSc. Applied Economics and Finance på CBS er det mere end godkendt.

Ved siden af studierne har han dog kastet sig ud i en serie forskellige iværksætterprojekter, som har givet god succes, og nu også er hans levevej efter studiet. Han har dog udskudt studierne undervejs, og det ville næppe være gået i dag.

“I 2012 startede jeg sammen med en ven virksomheden Snowminds, som uddanner danske skiinstruktører. Det var mest en sjov ide, men konceptet blev taget godt imod, og senere kom så Skimundi, hvor vi sikrer skiturister en tryg, sikker og sjov skioplevelse med onlinebestilling af skiskole, skileje og liftkort i Alperne. Jeg besluttede at udskyde mit studie med et år for at give virksomheden luft under vingerne, og i dag driver vi så to virksomheder, der beskæftiger 20 medarbejdere og sælger vores ydelser i 5 forskellige lande” fortæller Ottar.