Højtuddan­nede gøres til iværksættere
En ny iværksætterpilotordning skal få flere fra de videregående uddannelser til at vælge vejen som iværksætter.
Alt for få nyuddannede springer ud som iværksættere, når specialet er afleveret og studiebøgerne stillet på hylden. Men nu får dimittender fra landets videregående uddannelser, der er færdiguddannet idenfor de seneste 12 måneder, muligheden for at afprøve iværksætterdrømmen med støtte fra det offentlige. En ny iværksætterpilotordning skal bidrage til, at flere højtuddannede starter virksomheder, som på sigt også kan skabe vækst.
”Denne ordning giver et incitament til at prøve iværksætterdrømmen af med en økonomisk håndsrækning, ligesom man får professionel sparring undervejs og adgang til netværk med andre nye iværksættere. Tesen er, at mange nyuddannede gerne vil starte egen virksomhed, men få gør det, fordi der kan være væsentlige risici forbundet med at tage skridtet”, siger fuldmægtig Mathias Vinzent-Kerkov fra Innovationsfonden, der er ansvarlig for ordningen.
Iværksætterpilotordningen udspringer af regeringens innovationsstrategi. Den fokuserer på at få nyuddannede fra de videregående uddannelser til at blive iværksættere og starte egen virksomhed. De forventede årlige udgifter til den nye ordning er 11 mio. kroner og skal give plads til op til 40 forløb i 2014 og det samme i 2015. Antallet afhænger af kvaliteten af ansøgningerne.
Roser initiativet
Akademikerne roser initiativet og håber, det vil medføre en række gode projekter, der viser, at akademikere er i stand til at være innovative.
”Det er positivt, at denne ordning nu iværksættes. Så må vi håbe, at det medfører et rush, som man efterfølgende vil være i stand til at honorere”, siger Finn R. Larsen, som er formand for Akademikerne.
Ledigheden blandt nyuddannede akademikere er på knap 30 procent. Iværksætterpilotordningen er ifølge akademikerformanden derfor kun et lille initiativ i forhold til, hvad der ellers skal gøres for at få dimittender sluset bedre ind på arbejdsmarkedet.
”Men det er dejligt, at man her fokuserer på og understøtter iværksætteri og innovation. Her kan vi konkret se, hvad vi kan få ud af 40 gode initiativer”, siger Finn R. Larsen.
I ordningen får piloten 12 måneder til at udvikle og få sin idé flyveklar med et månedligt tilskud på knap 14.500 kroner og med støtte og rådgivning undervejs fra erfarne konsulenter indenfor iværksætteri. Desuden er der mulighed for at få op til 35.000 kroner i engangstilskud, som skal dække ”særlige ydelser”.
Målsætningen er, at mindst 80 procent af iværksætterpiloterne stifter egen virksomhed i løbet af forløbet.
Kan anspore flere
De indkomne ansøgninger til iværksætterpilotordningen vil blive vurderet af nedsat iværksætterpanel. Formand for panelet bliver Jørgen Bardenfleth, som har arbejdet 30 år i IT-branchen og i dag arbejder som professionelt bestyrelsesmedlem i en række virksomheder.
”Ordningen kan anspore flere til at tage iværksætterskridtet, fordi de vil anse dette som både et tilbud, men også som en udfordring. Det handler om at give personer med gode ideer muligheden for hurtigt at komme i gang med at videreudvikle disse og starte deres virksomhed”, siger Jørgen Bardenfleth.
Han understreger, at den nye ordning skal have en effekt langt ud over de 40, som kommer med i første runde. Deadline for at ansøge om at medvirke i 2014 er den 20. november. Selve forløbene ventes at gå i gang i starten af det nye år.