Dansk Magisterforening

Jobtilskud skal redde dimittender

Del artikel:

Under hver femte ansat i den private sektor er højtuddannet, men vækstpotentialet er enormt, hvis flere nyuddannede får tilskud til at komme i private job, mener Akademikerne.

Når private virksomheder ansætter en ny medarbejder, er det i under hvert femte tilfælde en akademiker, der skriver under på ansættelseskontrakten. Det placerer Danmark i OECD-midterfeltet på en tiendeplads efter lande som Irland, Finland, Estland, Tyskland og Sverige. Samtidig går tusinder af højtuddannede danskere ledige.

Men så slemt behøver det slet ikke at se ud. Hovedorganisationen Akademikerne foreslår, at man indfører et jobtilskud til private virksomheder til at ansætte en akademiker i en vækstpilotordning.

”Det er ekstremt vigtigt, at beskæftigelsesindsatsen bliver koblet på en indsats, der handler om vækst, så vi bruger pengene i systemet på en rigtig måde. Vi anbefaler derfor, at man støvsuger markedet af virksomheder med vækstpotentiale, hvor der kan ansættes akademikere. Så bliver det en vækstindsats i stedet for beskæftigelsesindsats”, siger formand for Akademikerne Finn R. Larsen.

Akademikerne har fremlagt 27 forslag til, hvordan man kan nedbringe den høje arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere og samtidig få gang i væksten herhjemme.

Lige nu går hver tredje nyuddannede akademiker arbejdsløs i op til et år efter, studierne er færdiggjorte. Og over 11.000 akademikere var i januar måned arbejdsløse, mens yderligere 4.000 højtuddannede helt har mistet dagpengene og er forsvundet ud af statistikken. 

Men der kan ifølge Akademikerne årligt skabes 3.000 nye job til højtuddannede, som på sigt kan generere op til 15.000 job i den private sektor, hvis midlerne i den nuværende beskæftigelsesindsats bruges anderledes.

Politisk ansvar
Den årlige tilvækst af akademikere udgør 10.000. Men den private efterspørgsel modsvarer ikke nettotilvæksten, og derfor er der aktuelt en ledighed på 30 procent for nyuddannede.

Akademikerne savner et større politisk ansvar på Christiansborg for at skabe den efterspurgte vækst. Der skal skabes bedre rammer for, at private virksomheder kan vokse ved eksempelvis at ansætte akademikere.

Akademikerne foreslår at anvende de 116 millioner kroner, der i dag bruges på akademikernes 6-ugers selvvalgt uddannelse, til i stedet at etablere den jobskabende vækstpilotordning. Den skal gøre det muligt for private virksomheder med ingen eller få højtuddannede at ansætte en akademiker med et tilskud på op til 12.500 kroner om måneden i startperioden for at indse muligheder for derigennem at skabe vækst.

Et andet af forslagene lyder på, at der på landsplan ansættes 60 erhvervskonsulenter, som opsøger mindre virksomheder for at overbevise dem om mulighederne for at skabe vækst ved at ansætte en akademiker. Erfaringer viser således, at for hver akademiker, der kommer i arbejde i en virksomhed, følger der oftest tre-fire andre faggrupper i arbejde bagefter.

På tirsdag mødes Akademikerne og de andre hovedorganisationer endnu engang med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at drøfte en ny model for et beskæftigelsessystem, som ministeren har lovet. Her vil de 27 forslag blevet taget med.

”Vores udspil har nogle kvaliteter, som bør komme med i løsningen på beskæftigelsesudfordringerne. Regeringen vil formentlig lave en samlet plan med den borgerlige fløj, og den tror jeg helt sikkert er med på, at der skal skabes vækst for de danske virksomheder. Og så skabes der også plads til nye akademikere”, siger Finn R. Larsen.  


FAKTA: Akademikernes 27 forslag

1. Vækstpilotordning – introhjælp til produktivitet og vækst
2. En målrettet virksomhedsopsøgende vækstindsats på landsplan
3. Et særligt akademikerspor i beskæftigelsesindsatsen
4. Færre konkurrencebegrænsende klausuler

Bedre erhvervsservice i kommunerne
5. Minimumskrav til den kommunale erhvervsservice
6. Kompetenceudvikling for medarbejdere i erhvervsservicen
7. Erhvervskoordinator – én indgang for virksomhederne

Flere højtuddannede iværksættere
8. Iværksætterfond
9. Etableringsordning for iværksættere
10. Flere (deltids)iværksættere – en ny kombinationsforsikring
11. Et præ-inkubationsmiljø på alle universiteter
12. Kompensation til selvstændigt erhvervsdrivende ved barsel

Styrket innovation i virksomhederne
13. Et genåbnet investeringsvindue
14. Flere innovative offentlige indkøb
15. Offentlige forskningsinvesteringer på 1,5 pct. af BNP
16. Skattefradrag til innovationsaktiviteter i små virksomheder

Bedre overgang fra uddannelse til arbejdsmarked
17. Ny uddannelsesmodel: Virksomhedskandidater
18. Ny uddannelsesmodel: Iværksætterkandidater
19. SMV-relateret projektforløb for dimittender

Mere internationalt udsyn
20. Nordic Innovation Union
21. European Spallation Source som driver for forskning og erhvervsliv
22. Eksportstøtte målrettet SMV’erne

Et globalt arbejdsmarked for højtuddannede
23. Eksportrelateret projektforløb for dimittender
24. Forbedrede jobsøgningsmuligheder for dimittender fra tredjelande
25. Eksportkandidater som brobyggere til eksportmarkeder
26. Udenlandske studerende til internationalisering af virksomhederne
27. Flere internationale skolepladser i hele landet