Dansk Magisterforening

Annes job bliver en kort fornøjelse

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

”Hvem gider dog ansætte en medarbejder i tre måneder? Det er jo hverken fugl eller fisk”. Anne Avnby Alstrups glæde over at arbejde er vendt til frustration.

Anne Avnby Alstrup er kun lige begyndt i sit løntilskudsjob, men allerede efter tre måneder skal hun være ude af klappen igen. Sådan er vilkårene, når man er på arbejdsmarkedsydelse. Her er hendes beretning:

”Med dagpengereformen opfandt Regeringen arbejdsmarkedsydelsen (AMY) for at sikre, at de langtidsledige ikke brat faldt ud af dagpengesystemet, men derimod langsomt udfasedes.

AMY er 60 procent af dagpengesatsen, hvis man ikke er forsørger, og 80 procent af dagpengesatsen, hvis man er forsørger. Det er altså ikke noget, man bliver fed af og på ingen måde en attraktiv ordning økonomisk set. Man må derfor formode, at personer på AMY gør alt, hvad de kan for at få et ordinært job til en ordentlig løn.

Når man er på AMY skal man, senest fire uger efter man er indtrådt i ordningen, enten i løntilskudsjob, praktik eller nyttejob. Det har man pligt til.

Er man normal dagpengemodtager, kan man i 2014 maksimalt være i et offentligt løntilskud i seks måneder. Dette er, tror jeg, blandt andet indført, for at arbejdsgiverne ikke udnytter ordningen og ansætter folk i lang tid på offentligt løntilskud.

Når man er på AMY, har man været ledig længe. Det er derfor alt andet lige sværere at få et ordinært job, da konkurrencen er hård på arbejdsmarkedet, og man ikke er attraktiv, når man har været ledig længe. Med dagpengereformen har politikerne lige gjort det et ekstra nøk mindre attraktivt at ansætte en person på AMY i et offentligt løntilskudsjob. Man kan nemlig kun være ansat i tre måneder. Hvem gider dog ansætte en medarbejder i tre måneder? Det er jo hverken fugl eller fisk. Som langtidsledig har man brug for minimum seks måneder til at komme ind i en arbejdsplads’ rutiner og rent faktisk få noget brugbart på cv’et. Seks måneder giver også mulighed for at søge nyt job, mens man rent faktisk har et. Faktisk tvivler jeg på, at det for AMY-modtagere overhovedet vil blive muligt at få løntilskudsstillinger (der batter noget og ikke er rene p-pladser for langtidsledige) fremover, når man kun kan ansættes i tre måneder.

Jeg har forsøgt, men jeg kan ikke finde nogen som helst god forklaring på de tre måneder. Jeg er selv lige blevet ansat i en offentlig løntilskudsstilling. Hverken min arbejdsgiver eller jeg selv var klar over det med de tre måneder, og begge føler vi os bondefanget. Om tre måneder står jeg med al sandsynlighed stadig uden job og er tilbage på AMY – uden ret meget tiltrængt up to date- erfaring på cv’et - det er jo begrænset, hvad man kan nå på tre måneder.

Økonomisk set giver det heller ikke mening. Lige nu betaler min arbejdsgiver halvdelen af min løn. Når jeg er på AMY, er det det offentlige, der betaler hele min ”løn”. Det offentlige kunne altså få betalt halvdelen af min ”løn” i seks måneder, men de vil hellere begrænse det til tre måneder. Forstå det, hvem der kan

Jeg forstår ingenting. Jeg er ked af det og frustreret. Og jeg kan hverken fra min a-kasse eller jobcentret få nogen som helst godt forklaring på reglen med de tre måneder.

Den må laves om fra tre til seks måneder!”.


Læs de tidligere artikler om Anne Avnby Alstrups jobjagt:

Er hun din nye kollega?

Anne nu med job