Dansk Magisterforening

Aarhus Universitet skal af med 400 medarbejdere

Del artikel:

Administrationen samt Science & Technology kommer til at holde hårdest for, når Aarhus Universitet i næste uge skal gennemføre sin største prikkerunde nogensinde. Knap 200 skal afskediges. Andre 200 får en seniorordning eller anden frivillig fratrædelse.

Godt 200 seniorordninger og aftaler om frivillig fratrædelse. Ca. 195 afskedigelser.
Regnskabet er gjort endeligt op på Aarhus Universitet, og 400 medarbejdere i alt bliver berørt, for at universitetet kan nå sit sparemål på 225 millioner kroner i 2014 og 2015.

Som ventet er det især de administrative medarbejdere samt medarbejderne på Science & Technology, der bliver hårdest ramt i den kommende prikkerunde. Administrationen skal fyre godt 70 medarbejdere, mens omkring 50 får en frivillig fratrædelse eller seniorordning. På Science & Technology fyres 60 ansatte, mens næsten 90 får en frivillig aftale. Hvordan tallene præcist fordeler sig på AC-medarbejdere og de øvrige faggrupper vides endnu ikke. På BSS (tidligere Handelshøjskolen) og Arts, hvor der sker i alt 10 fyringer og 30 frivillige fratrædelser, vil der desuden ske en kraftig beskæring på omkring 18 millioner kroner af eksterne lektorer og andre.

Dermed bliver fyringsrunden akkurat så omfangsrig, som både universitetets tillidsrepræsentanter og DM´s konsulenter havde frygtet.
”Det er chokerende, at ledelsen har bragt universitetet i en situation, hvor man bliver nødt til at skille sig af med folk på den hårde måde. Det kunne være foregået langt mere nænsomt, hvis den tidligere ledelse havde udvist rettidig omhu. Det her får voldsomme konsekvenser, både for undervisningsniveauet og for kvaliteten i administrationen, mange år frem”, vurderer Per Dahl, der er fællestillidsrepræsentant for DM´erne og AC´erne på universitetet.

Ledelsen har meldt ud, at fyringerne vil ske mandag, tirsdag og onsdag i næste uge. Men derudover har det været sparsomt med information om, hvad der skal ske.
”Det er et kæmpe problem, at vores tillidsrepræsentanter på universitetet har fået så dårlige betingelser for at udføre deres hverv. Fx kan de ikke få oplyst, hvem de skal forvente at være bisiddere for i næste uge. De kender om nogen deres kolleger og kunne have taget langt bedre hånd om en svær situation, hvis de bare havde fået chancen for at forberede sig lidt”, siger DM´s forhandlingskonsulent for det videnskabelige personale på universitetet, Charlotte Fog-Nielsen.

DM står parat
Per Dahl savner en præcis melding om, hvilke opgaver en stærkt reduceret medarbejderstab ikke længere skal løse, når prikkerunden er gennemført.
”Lige nu bærer medarbejderne omkostningerne for en økonomisk situation, der er kørt helt af sporet. Der er en udbredt frygt for at miste sit arbejde, men der kommer også til at være et massivt pres på dem, der bliver tilbage”, forklarer fællestillidsrepræsentanten.

DM´s formand Ingrid Stage lover, at DM vil står parat med al den bistand, som berørte medarbejdere, men også tillidsrepræsentanter måtte få brug for.

”DM´s tillidsrepræsentanter har kæmpet en sej kamp for at afværge de værste katastrofer, både blandt de, der mister deres job og de, der bliver tilbage. Vi ved, at så voldsomme manøvrer vil tynge hele organisationen i lang tid frem, og DM vil gøre alt for at støtte juridisk, teknisk og på alle tænkelige måder”, lover Ingrid Stage.