Spring menu over
Dansk Magisterforening

Jobordning samler støv

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

En ordning med introduktionsstillinger i stat, regioner og kommuner har trange kår. I DM’s sektor for ledige græder man tørre tårer: ”Lønnen er for alt for lav.”

En håndfuld stillinger på halvandet år. Sådan lyder resultatet på statens område for de såkaldte introduktionsstillinger, som blev indført med OK 2013 mellem Akademikerne og de offentlige arbejdsgivere.

Introduktionsstillingerne er målrettet akademikere med et års ledighed eller mere. De aflønnes med 80 pct. af grundlønnen for nyuddannede akademikere. Arbejdstiden er 37 timer om ugen, men kun 80 pct. skal bruges til at løse arbejdsopgaver. De sidste 20 pct. er reserveret kompetenceudvikling.

På statens område er der bundet 20.000 kroner i halen på hver stilling. Pengene skal bruges til uddannelse. Men foreløbig er interessen for jobbene beskeden.

”Vi ser ikke frygtelig mange stillinger blive oprettet som introduktionsstillinger”, oplyser Sofie Nilsson, der er forhandlingschef i Akademikerne.

”På statens område drejer det sig om en håndfuld, så vidt vi kan se. Der kan godt gemme sig nogle flere i vores system, men ikke mange. I kommunerne har interessen heller ikke været stor”, siger Sofie Nilsson.

Også for sporskiftere
I løbet af efteråret har Akademikerne besøgt en række offentlige arbejdspladser og markedsført introduktionsstillingerne i samarbejde med Moderniseringsstyrelsen og Kommunernes Landsforening.

”Ordningen er ikke er særlig kendt”, lyder Sofie Nilssons erfaring fra efterårets møder med de offentlige arbejdsgivere.

”Når vi forklarer om stillingerne, synes mange arbejdsgivere, at de er attraktive. Så der er sandsynligvis oprettet nogle jobs i løbet af efteråret, som vi ikke har registreret endnu. Men ordningen skal jo heller ikke nødvendigvis være en bragende succes. Job på almindelige vilkår er stadig at foretrække. Men for unge akademikere, der har svært ved at få deres første job, eller for mere erfarne akademikere, der ønsker at skifte spor i deres arbejdsliv og derfor har brug for et element af uddannelse, er introduktionsstillinger en god mulighed”, siger Akademikernes forhandlingschef.

Lav løn klæber
I DM’s sektor for honorar- og timelønnede, deltidsansatte og arbejdssøgende medlemmer er introduktionsstillingernes ringe udbredelse en god nyhed.

”Jeg forstår godt den enkelte ledige, der tager en introduktionsstilling for at komme i gang eller komme videre, men generelt er ordningen for dårlig”, siger Eva Jensen, der er bestyrelsesmedlem i sektoren.

Hun fremhæver, at lønnen er for alt for lav, og at ansatte i introduktionsstillinger ikke har garanti for at få uddannelse i en femtedel af arbejdstiden.

”Lønnen er omkring 20.000 kroner, uanset om man har erfaring eller ej, og det er en urimelig lav løn for velkvalificeret, akademisk arbejdskraft. Man er heller ikke garanteret en ansættelse bagefter. Ordningen udnytter ledige i en svag position”, fremhæver Eva Jensen og tilføjer, at den lave løn typisk følger med over i nye ansættelser.

”Vi ved fra undersøgelser, at en lav begyndelsesløn klæber til en medarbejder i rigtig mange år. Er man begyndt lavt, er det utrolig svært at hæve sin løn senere. Man får sjældent rettet op på skævheden. De unge ledige bliver dobbelt ramt. De skal gå for en lav løn i et år og derefter kæmpe med efterslæbet”.

TR i dilemma
I en introduktionsstilling kan man ikke opnå de centralt aftalte tillæg som for eksempel rådighedstillæg, men ordningen åbner for lokalt aftalte tillæg som kvalifikationstillæg og funktionstillæg.

”Ordningen sætter tillidsrepræsentanter i en vanskelig situation på den enkelte arbejdsplads. Han eller hun skal enten acceptere, at en kollega arbejder på stærkt forringede vilkår, eller også skal han eller hun bruge penge fra de lokale lønpuljer til at løfte lønnen i introduktionsjobbet”, siger Eva Jensen.

Hun opfordrer til, at politikere og organisationer satser på at skabe normale akademikerjob på normale vilkår.

”Politikere taler meget i disse år om, at det offentlige skal lære af erfaringerne fra private virksomheder. Det synes jeg også, at man skal gøre i dette tilfælde. Her viser erfaringerne, at lønnedgang ikke er vejen frem. Under krisen blev medarbejdere i mange private virksomheder overtalt til at gå ned i løn, men generelt var deres offervilje spildt. Virksomheden gik ned alligevel. Lønnedgang kan udskyde problemerne, men ikke løse dem”, siger Eva Jensen.

Læs mere om introduktionsstillinger.