Spring menu over
Dansk Magisterforening

Social dumping blandt højtuddannede

Af Vivian Voldgaard
Del artikel:

De alternative ansættelser er kommet for at blive, og det smitter af på arbejdsvilkårene. Mange magistre går glip af de goder, som fastansatte har.

Ingen medarbejderudviklingssamtaler, manglende efteruddannelse og for mange arbejdstimer på for skæve tidspunkter. Det er blot nogle af de forringede arbejdsvilkår, som magistre i alternative ansættelser kan nikke genkendende til.

En undersøgelse, som SDU-professor Steen Scheuer gennemførte i 2011, viser, at 37 procent af magistrene arbejder på alternative vilkår. Det vil sige i projektansættelser, i løntilskudsjobs, på freelancebasis, på timelønskontrakt eller under andre alternative ansættelsesformer end den gængse fastansættelse. Og når de forringede arbejdsvilkår slår igennem som et kendetegn for et område på arbejdsmarkedet, er der ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, tale om social dumping:

”Social dumping er ikke noget, der kun finder sted blandt ufaglærte østarbejdere. Vi ser det sandelig også på det danske arbejdsmarked og ikke kun blandt ufaglærte. Også på andre områder, der ellers er overenskomstdækkede. Hvis man skal definere social dumping, så det giver mening i forhold til det danske arbejdsmarked, så handler det om, at arbejdskraften kommer ind på arbejdsmarkedet og underbyder de normale overenskomstvilkår, som man har. Det kan være ansatte, der arbejder 40-50 timer om ugen uden overtidsbetaling på et område, hvor der normalt er en øvre arbejdstid og overtidsbetaling. Eller ansatte der arbejder under vilkår, hvor de ikke modtager pension, feriepenge eller løn under sygdom”, forklarer han.

For tillidsrepræsentanterne er det ofte en stor udfordring at håndtere de mange forskelligartede ansættelsesformer. Det mærker Ida-Marie Vorre, der er cand.mag. og museumsinspektør på Odense Bys Museer og altså tillidsrepræsentant for omkring 50 AC’ere:

”Mine største udfordringer i forhold til de løstansatte er at nå at få etableret et forhold til dem. Som organisation har vi altid mange projekter i gang på én gang, og der er ofte tilknyttet praktikanter, folk i løntilskudsstillinger og folk på andre arbejdsvilkår. Som tillidsrepræsentant for omkring 50 AC'ere har jeg ofte nok at gøre med at forholde mig til vilkårene for de fastansatte, da jeg ud over at være tillidsrepræsentant også varetager en stilling, hvor der - som det gør sig gældende ved stort set alle vores fastansatte - hviler et stort arbejdspres. Med den store udskiftning af løsttilknyttede kan det være svært at nå omkring dem alle og ikke mindst i den proces få synliggjort over for dem, hvad de kan bruge mig som tillidsrepræsentant til”, siger hun.