Dansk Magisterforening

MP bliver på Vestbredden

Del artikel:

59 procent stemte på aftenens generalforsamling ja til, at pensionskassen bevarer sit engagement i Israels ulovlige bosættelser.

Der var ikke i aftes flertal på MP Pensions generalforsamling for, at pensionskassen skal trække sine investeringer ud af virksomheder, der har engagement i israelske bosættelser på Vestbredden eller i den 440 kilometer lange mur, der adskiller Vestbredden fra Israel.

Emnet var på dagsorden, efter at en artikel i Magisterbladet nr. 2/2014 for nylig dokumenterede, at MP Pension siden 2008 har øget sine investeringer fra knap 100 millioner kroner til i dag 163 millioner kroner.

Forslagsstillerne, herunder Charlotte Paludan, der også sidder i DM´s hovedbestyrelse, argumenterede for, at pensionskassen burde følge fx Danske Bank, der har trukket sig fra alt samarbejde med Israels største bank, Happoalim, samt den norske oliefond og den hollandske pensionskasse PGGM, der ligeledes har valgt at droppe alle investeringer, som er med til at opretholde bosættelserne og muren. Begge dele er af såvel FN som af den internationale domstol i Haag kendt ulovlige.

”Vi ønsker, at MP skal gå i dialog med deres investeringsvirksomheder og sikre, at de følger de etiske retningslinjer, som er pensionskassens rettesnor. MP Pensions bestyrelse fastholder gang på gang, at det her ikke er en politisk investeringsforening, men efter min opfattelse er det politisk stillingtagen, både når man støtter virksomheder, og når man ikke støtter virksomheder.  Det er tankevækkende, at MP Pension har forhørt sig i Udenrigsministeriet om noget, man anser for at være et etisk spørgsmål. Og det er overraskende, at bestyrelsen fremstiller vores forslag som rabiat og antiisraelsk. Vi beder ikke om, at investeringer i Israel standses, kun investeringer, der er med til at opretholde muren og bosættelserne”, sagde Charlotte Paludan bl.a. i sin indstilling.

Bestyrelsesformand i MP Pension Tina Mose medgav over for generalforsamlingen, at situationen på Vestbredden er ulykkelig.
”Men vi fastholder, at de israelske bosættelser ikke i juridisk forstand er erklæret ulovlige. Vi har inkorporeret FN´s retningslinjer for forretning og menneskerettigheder, men vi fører ikke investeringspolitik på baggrund af FN-resolutioner”, understregede Tina Mose.

322 af generalforsamlingens deltagere stemte for forslaget. Det er 40,9 procent. 469 stemte imod.

Også medlemsforslaget om, at MP Pension skal afhænde ejerskab af aktier i kul-, olie- og gasselskaber blev nedstemt, dog med en meget lille margin: 51 % stemte nej og 49 % stemte ja til forslaget.

Læs mere: 

Magistres pensionspenge arbejder på Vestbredden

"Vi er ikke en politisk pensionskasse"

Pensionsmidler skal fremme grøn omstilling og ikke global opvarmning