Dansk Magisterforening

Ingrid Stage: Rør ikke ved retskravet

Del artikel:

Regeringens Kvalitetsudvalg vil ændre universitetsuddannelserne og droppe fri adgang til kandidatuddannelser.

Det er markante reformer på universitetsområdet, regeringens Kvalitetsudvalg lægger op til. Udvalget foreslår at forlænge de nuværende bacheloruddannelser fra tre til fire år. Til gengæld skal der ikke som i dag være fri mulighed for at tage en kandidatuddannelse.

DM-formand Ingrid Stage advarer kraftigt mod at fjerne det såkaldte retskrav.

”Man kan ikke afvise, at der kommer et bachelorarbejdsmarked, men det findes ikke endnu. Om det kan skabes, ved at man laver nogle bedre bacheloruddannelser, kan være usikkert, og af samme grund er jeg stærkt imod, at man fjerner retskravet, så bacheloruddannelsen bliver en dead end”.

Samtidig med at bacheloruddannelserne skal ændres, vil udvalget gøre kandidatuddannelserne mere fleksible, så der fremover bliver tre mulige spor på kandidatuddannelsen.

”Vi er nødt til at se det hele i sammenhæng med det forlag til at forbedre kvaliteten af uddannelserne, som udvalget skal komme kommer med i efteråret. Men det er umiddelbart svært at være uenig i at styrke fleksibiliteten i uddannelserne, så der skabes mulighed for flere toninger”, siger DM’s formand.

FAKTA

Udvalgets forslag

Bacheloruddannelsen forlænges fra tre til fire år.
Kandidatuddannelse I: Etårigt forløb i forlængelse af bacheloruddannelsen.
Kandidatuddannelse II: Treårigt forløb, hvor kandidatuddannelsen læses sideløbende med, at man har beskæftigelse.
Kandidatuddannelse III: Forløb, hvor man vender tilbage for at tage en kandidatuddannelse efter to år på arbejdsmarkedet.

Fælles for de tre kandidatuddannelser er, at man skal kvalificere sig til at blive optaget.