Spring menu over
Dansk Magisterforening

Giv ledige akademikere mikroflexlån

Af Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Beskæftigelseskonference: Større kreativitet, når ledige akademikere skal hjælpes i arbejde, Akademikerkampagnen på banen igen og mindre kontrol og mistillid. Det var nogle af de indsatser, politikere og eksperter kan blive enige om, når det gælder akademikere, der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Beskæftigelsesindsatsen kan blive bedre – så langt var der enighed blandt politikere og eksperter på DM og Arkitektforbundets beskæftigelseskonference. Det er tid til en forandring af dagpengesystemet, som Verner Sand Kirk, direktør for A-kassernes Samvirke, udtrykte det: ”Dagpengesystemet bygger på en virkelighed fra Pelle Erobrerens tid. Det trænger til en reform, og det har det gjort længe”.

Flere af debattørerne undrede sig over, at Akademikerkampagnen, som med held skabte skabte jobåbninger til ledige akademikere, ikke fortsatte på trods af dens succes, og repræsentanter fra SF, Venstre og Socialdemokraterne var enige om, at ordningen bør komme på banen igen.

Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, efterlyste langt større kreativitet i beskæftigelsesindsatsen – især i forhold til akademikere. Fx i form af mikroflexlån til ledige akademikere, så de får mulighed for at blive iværksættere og dermed skabe nye job. Samtidig er beskæftigelsessystemet for statisk, var hendes vurdering:

”Det går op og ned i samfundet – det ved vi – og alligevel går der altid fire år efter en krise med stigende ledighed, før vi får redskaberne til at gøre noget ved det. Vi har brug for et langt mere dynamisk system” var Berlaus ønske til beskæftigelsesindsatsen.

Særlig hjælp til akademikere
Men tanken om et egentligt akademiker-spor i beskæftigelsesindsatsen var ikke alle debattører lige begejstrede for. Som Per Kongshøj Madsen, medlem af Carsten Koch-udvalget, udtrykte det:

”Akademikere har ikke væsentligt andre behov end fx sygeplejersker. Akademikere er lige så forskellige som alle andre, og tanken om et særligt akademikerspor i beskæftigelsesindsatsen har været fjernt for os i udvalget.  Men der er ikke noget i anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget, der udelukker forskellige indsatser over for forskellige grupper”. 

Eigil Andersen, Arbejdsmarkedsordfører for SF, kunne til gengæld se en idé i at have udvalgte jobcentre, der har særlig ekspertise i akademikerarbejdsmarkedet.

Per Clausen, næstformand i Magistrenes A-kasse, satte spørgsmålstegn ved de prognoser, der viser, at der bliver et stort behov for akademisk arbejdskraft i fremtiden: ”Når jeg kigger på mine gamle papirer fra 1990’erne, så viste de det samme ”, påpegede han.

Men den tvivl delte Per Kongshøj Madsen ikke:

”Når arbejdsmarkedet kommer op i omdrejninger, kan jeg ikke se andet, end at der kommer behov for akademikere. Akademikerledigheden i øjeblikket oplever jeg som konjunkturel ledighed. Jeg er ikke i tvivl om, at der er mulighed for at udvide det akademiske arbejdsmarked. På grund af lavkonjunktur er der i øjeblikket ikke mangel på akademikere, men dem, der har taget skraldet under denne krise, er ikke akademikerne”.