Spring menu over

Overvejer du at blive selvstændig?

Del artikel:

Der er mange fordele ved at starte sin egen virksomhed: du bliver din egen chef, og du kan komme til at arbejde med netop det, du drømmer om.

Vejen til drømmen kan dog være udfordrende, og der findes ikke en enkelt rute til en succesfuld virksomhed. Her finder du en række råd, som andre selvstændige har brugt til deres fordel. Du kan bruge dem til at finde ud af, hvorvidt vejen som selvstændig er den rette for dig, eller hvordan du tager de første skridt mod at starte din helt egen virksomhed.

1. Find ud af om din forretningsidé er holdbar

Jo bedre forberedt du er, desto større er chancen for, at din virksomhed kommer godt fra start. Uanset om du er nyuddannet eller har mange års erfaring bag dig, er det vigtigt, at du først og fremmest gør dig nogle tanker, som kan udgøre skitsen til din forretningsplan:

  • Hvad sælger du?
  • Er der nogen, som vil betale for eller investere i dit produkt?
  • Hvordan ser markedet ud, og hvem er dine kunder?

For mange er rådgivning og iværksætterkurser en rigtig god idé i starten. Her får du hjælp til at besvare ovennævnte spørgsmål. Du kan få hjælp til salgsteknik, og hvordan du præsenterer dig selv og din virksomhed mest effektivt over for nye, potentielle kunder.

Hold øje med kalenderen - DM og MA afholder løbende arrangementer til selvstændige

Se også MA’s karrieretema om freelancere, selvstændige og iværksættere

2. Læg en plan – det giver plads til det sjove

Der er mange ting, du pludselig skal have styr på, når du starter virksomhed. Men det er mere lige til, end du tror. At bruge lidt tid på at lave en plan og skabe et overblik vil give dine kreative idéer gang på jord.

Arbejdstid som selvstændig - mens du studerer, på dagpenge eller ved siden af dit arbejde?

Alt afhængig af din situation, kan det være en god idé at lægge en plan for, hvornår og hvor meget du skal arbejde på din virksomhed.

For mange mennesker er den største hurdle i forhold til at blive selvstændig, om det hele nu kan hænge sammen økonomisk. Du kan vælge at springe ud som selvstændig på fuldtid. Selvom der er nogle økonomiske risici forbundet med det, er det for nogle vigtigt, at de dedikerer sig selv fuldstændig til deres nye virksomhed.

Dagpengereglerne giver mulighed for, at du kan arbejde som selvstændig i et mindre omfang, mens du modtager dagpenge. Sørg derfor for at orientere dig i dagpengereglerne og husk at kontakte MA, før du starter din virksomhed, hvis du ønsker at modtage dagpenge ved siden af virksomheden.

Læs mere om aktiviteter imens du er på dagpenge

Hvordan registrerer du din virksomhed – og hvilken slags virksomhed, skal du starte?

Du skal registrere din virksomhed hos SKAT på virk.dk. Inden du gør det, er det vigtigt at overveje, hvilken form for virksomhed, du skal oprette. Du kan orientere dig i forskellige virksomhedsformer og hvilken betydning de forskellige virksomhedsformer har for dig og din virksomhed hos Iværksætterretshjælpen

Moms og skat

Noget der kan holde folk fra at blive selvstændige, er frygten for, at de farer vild i moms- og skattereglerne. Men det behøver slet ikke at være så svært. Iværksætterkurser kan nemt guide dig gennem reglerne, og SKAT afholder gratis kurser for folk som dig, der overvejer at blive selvstændige.

Hvis du senere hen finder ud af, at du stadig synes, den del af din virksomhed er svær at administrere, kan du prioritere at bruge lidt penge på en revisor eller bogholder, som kan gøre arbejdet for dig. Skat og moms er ikke alt, og det er ikke den del, der skal afholde dig fra at blive selvstændig.

Læs mere om kontrakter, løn, pension, sygdom og barsel som selvstændig

3. Omgiv dig med andre entreprenører

Der vil garanteret opstå en række spørgsmål eller udfordringer gennem din første tid som selvstændig. Du vil måske også opleve, at du i nogle perioder har godt med arbejde, mens du i andre har mindre. Til at håndtere den slags udsving kan det være rart at sparre med et menneske, som kender gamet.

Spørg en selvstændig i branchen, som du respekterer eller beundrer, om vedkommende vil mødes en gang imellem og tale om, hvordan du kan udvikle din virksomhed yderligere.

Du kan også leje dig ind i et kontorfællesskab, hvor der sidder andre selvstændige. Det er godt at have kolleger at vende stort og småt med. Og så er det også en rigtig god idé at være omgivet af ligesindede, der selv tror på drømmen om egen virksomhed.