10 tips til livet efter studiet

DM og MA

© Dennis Morton

Del artikel:

Få hjælp og råd om alt fra jobsøgning, kontrakt, økonomi, dagpenge og a-kasse, ferie, bolig, forsikring, skat og pension.

1. Har du fået et job?

Ellers vil vi meget gerne hjælpe dig. Tjek vores råd til jobsøgning, hvor du bl.a. kan få sparring på den gode ansøgning, eller deltag i vores jobsøgningskurser.

2. Hvis du ikke har fået et job, har du så meldt dig ledig?

Når du afslutter din uddannelse, har du to uger til at melde dig ledig hos din a-kasse og på jobnet.dk. På den måde er du sikret ret til dagpenge, allerede en måned efter din uddannelse er afsluttet. Ellers risikerer du at gå uden indkomst, når din uddannelse og din SU stopper. Hvis du ikke allerede har gjort det så meld dig ind i Magistrenes A-kasse.

3. Hvad er forskellen på en fagforening og en a-kasse?

Og hvem bruger du til hvad? Kort sagt er det a-kassen du skal gå til, hvis du har spørgsmål om dagpenge, ledighed og de mange regler inden for dagpengesystemet, eller hvis du har brug for hjælp til jobsøgning som ledig. Fagforeningen hjælper dig med dine ansættelsesforhold, med at tjekke din kontrakt, forhandle din løn, jobsøgning, hvis du er ledig, karrieresparring gennem de forskellige stadier af din karriere, at sikre dine rettigheder på arbejdsmarkedet og giver dig et fagligt fællesskab.

Læs mere om de faglige medlemsfordele hos DM

4. Har du en bolig?

Har du boet på kollegie indtil nu? Vil du gerne flytte sammen med din kæreste? Er du flyttet til en ny by pga. arbejde, eller er du flyttet tilbage til din hjemstavn? Tag en snak med vores samarbejdspartner Lån og Spar Bank om, hvad du har af muligheder eller kontakt din kommune og hør, om de har bosætningskonsulenter tilknyttet.

5. Pension skal man da først have, når man bliver gammel?

Nej, det skal du overveje allerede nu. Jo før du begynder, jo flere penge har du til at leve det liv, du drømmer om, når du går på pension. Få et overblik over alle dine pensioner på pensionsinfo.dk. Eller meld dig ind i pensionskassen for magistre, AkademikerPension.

6. Har du styr på studiegælden og din fremtidige økonomi?

En af de gode ting, ved at gå fra studieliv og SU til arbejdsliv, er den højere indtægt. Men med afsked til studielivet siger du også farvel til studierabatterne – dog ikke hos DM, hvor du bibeholder den samme billige pris i et år efter, du er færdiguddannet. Som medlem af DM, studerende eller ej, kan du også nyde godt af de mange rabatter på alt fra avis til forsikringer. Hos Lån og Spar Bank kan du med et DM-medlemskab få en særlig rabatordning og vejledning til, hvordan du styrer budgetterne. Se alle vores kontante medlemsfordele

7. Sker der ændringer i din forsikring, når du ikke længere er studerende?

Har du en studieforsikring, er det vigtigt at tjekke op på, hvordan den dækker dig i tiden efter studiet og på længere sigt. Som studiemedlem af DM får du adgang til en unik studieforsikring gennem Alm. Brand.

8. Pas på du ikke får skattesmæk!

Når din indkomst ændrer sig, om du går fra SU til dagpenge eller løn, eller fra dagpenge til løn, skal du holde øje med, at du indberetter din reelle indtægt til skat, så du ikke risikerer at få et skattesmæk. Det kan du gøre på skat.dk, hvor du også får vejledning til, hvordan du retter i din forskudsopgørelse, så den passer med din reelle indtægt.

9. Tænker du på familieforøgelse?

Mange unge får deres første barn efter endt studie. DM kan hjælpe dig med, hvornår du skal melde barsel til din arbejdsgiver, og hvordan du beregner din barsel. Er du ikke i arbejde, har du stadigvæk ret til barselsdagpenge. Det kan du få hjælp til af Magistrenes A-kasse.

10. Drømmer du allerede om ferie og feriepenge?

Du har ret til fem ugers ferie om året. Tidligere har du som udgangspunkt ikke været sikret ferie med løn det første år som nyuddannet, men fra september 2020 indføres den nye ferielov, som ændrer dette. Læs mere om den nye ferielov

Bliv medlem

DM og Magistrenes A-kasse giver dig inspiration og vejledning til at træffe de rette valg, mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.