Spring menu over

6 gode råd til dit netværk, og hvordan du bruger det smartere

Del artikel:

Se dit netværk som en genvej til at blive klogere på dig selv, din faglighed og til at forstå arbejdsmarkedet.

Det er igennem dit netværk på studiet og i andre relationer, at du kan blive klogere på dine kompetencer, finde ud af hvad der rører sig i en branche, og hvor der er åbninger på jobmarkedet.

1. Dit netværk kan udfordre dine fordomme

Du kan have en fornemmelse af en branche, opgaverne i et bestemt job, kulturen på en arbejdsplads eller måske lønniveauet for et fagområde. Brug dit netværk til at diskutere og teste det indtryk, du har fået i fx et stillingsopslag. På den måde kommer du fordommene til livs og kan nemmere vurdere, om fx et job i en bestemt branche vil være noget for dig.

2. Værn om dit netværk

Dit netværk er en professionel relation. Vær opmærksom på, at når du deler de positive og negative oplevelser, så gør det på en måde, så du fremstår ordentlig og professionel. Vær loyal overfor din arbejdsplads. Det, du deler eller siger i dit netværk, skal du kunne stå inde for fremover. Sørg derfor for at stikke en finger i jorden og tænk over, hvad du kan sige og endnu vigtigere ikke kan sige.

3. Netværk er ren win-win, så vær ikke bange for at byde ind

De fleste af os vil som udgangspunkt gerne hjælpe andre, hvis vi kan. Og det er med den tilgang, du skal gå ind i et netværk. Hvilke netværk er det, man kan gå ind i? Se på hvad du kan tilføre de andre. Vær generøs og hjælp dem omkring dig. Hold dit netværk ved lige, ved løbende at bidrage og kvittere for den hjælp og viden, du får. Måske tænker du: ”Hvad kan jeg komme med, jeg er ny i faget, og de andre ved meget mere end mig?” Du kan give din energi, nysgerrighed, andre perspektiver og være med til at stimulere resten af netværkets refleksioner.

Nogle af dem, der har været længere på arbejdsmarkedet end dig, har begrænset adgang til din årgang. De kan sagtens indgå i et netværk, fordi de gerne vil tættere på en yngre talentmasse. For dem kan du være en vigtig kontaktskaber.

4. Vær konkret, når du fortæller dit netværk om job, du søger

Folk får job via netværk. Men det er sjældent den direkte vej til et job. Tænk som udgangspunkt, at netværk er et skridt på vejen til jobbet. Det giver adgang til viden, kompetencer og muligheder. Du kan fx spørge i dit netværk, om nogen kender til en bestemt virksomhed, eller du kan fortælle dit netværk, at du er interesseret i job som det ene eller det andet. Jo mere konkret du er, jo nemmere har dit netværk ved at hjælpe dig videre.

5. Plej dit netværk

Et professionelt netværk udgøres ikke af dine private venner, så du skal være opsøgende. Netværket kommer heller ikke af sig selv – hvis du ikke tager initiativ, sker der ikke noget. Et netværk passer ikke sig selv, så det er ikke gjort med at have +500 kontakter på LinkedIn, men du kommer langt, hvis du plejer det og inviterer nye til at connecte.

6. Sådan former du det gode netværk

I et godt netværk omgiver du dig med nogle, hvor I har noget tilfælles, så I har noget at tale om og samtidig er så forskellige, at I ikke er enige om alt.

  • Det kan være nogle, du har en livssituation tilfælles med (fx nyuddannede og jobsøgende), men at I har forskellige uddannelser. Kan du forklare dine kompetencer til én med en anden uddannelsesmæssige baggrund, så de forstår det? Så har du allerede sluppet det indforståede og er godt på vej til at få skærpet din kompetencebeskrivelse.
  • Det kan være nogle, du har fagligheden til fælles med, men at I har valgt at bruge fagligheden vidt forskelligt i to forskellige brancher eller på to forskellige arbejdspladser. Måske sidder den ene af jer som den eneste magister på arbejdspladsen, så er det rart at have en faglig ven i baghånden.
  • Det kan være, du har fundet frem til nogle, som har taget den karrierevej, du drømmer om. De fleste vil gerne dele ud af deres erfaringer, så overvej om du skal opsøge nogle rollemodeller, som du kan invitere ind i dit netværk.
  • Se også MA's medlemsnetværk

7. Brug LinkedIn til at skabe overblik over dit netværk

LinkedIn er et professionelt socialt medie som centrerer sig omkring arbejdslivet.

Her har du mulighed for både at præsentere dig selv, følge relevante personer og virksomheder og skabe overblik over dit netværk.

På LinkedIn kan du connecte dine studiekammerater, dine kolleger og personer du deler et fagligt fællesskab med. Du har også mulighed for at følge virksomheder eller personer, som du ikke kender på forhånd, men som du finder interessante. For eksempel direktøren i en virksomhed, du gerne vil ind og arbejde i.

På den enkelte persons profil kan du blandt andet se, hvilken uddannelse og hvilket karriereforløb de har haft. På en virksomhedens side, kan du se, hvilke medarbejdere der er ansat i virksomheden og ofte også, om der er ledige stillinger. Ved at se på medarbejderne, kan du se, om I har nogen fælles bekendte eller du kan få en fornemmelse af, hvilke profiler virksomheden ansætter.

På LinkedIn kan du også blive medlem af faglige grupper eller følge særlige hashtags inden for dit felt. Det er også et sted, hvor en stor del af stillingsopslag bliver slået op og delt.