Karriererådgiver Pia Bloch-Nielsen giver her en række råd til, hvordan du bedst finder et studiejob, der passer til dine fremtidige drømmejobs.
“På studiet vurderes man på sin faglighed og sine karakterer, men på jobmarkedet vurderes man på sine handlinger – og ikke sin faglighed i første omgang. Så du skal give eksempler på, hvad du har lavet, og hvordan det kan bruges på arbejdspladsen, både når du skal søge job efter studiet eller skal søge et studiejob. Det er meget vigtigt,” fortæller Pia Bloch-Nielsen, karriererådgiver i Magistrenes A-kasse.
For mange studerende er det dog tit en udfordring at finde noget, der kan bruges, hvis man enten endnu ikke har haft et studiejob eller ikke selv kan se, hvad man egentlig har fået ud af jobbet.
Der er reelt kun to årsager til at have et studiejob; Den økonomiske årsag, “jeg skal tjene nogle penge”, og den karrieremæssige, “Jeg vil gerne have så meget erfaring, at jeg kan få mit drømmejob”.
Hvis du går efter det studiejob, der kan hjælpe dig efter studiet, skal du overveje, hvad det er, der kan gøre dig dygtigere og give dig nødvendig erfaring, allerede inden du afslutter studiet.
”Alle studerende vil gerne have det rigtige studiejob, der giver de helt præcise erfaringer inden for faget. Men det er ikke alle jobs, der kan det – og det er heller ikke altid nødvendigt.
Man skal huske, at det ikke er branchen, der styrer, men meget mere kompetencerne, så hvis man studerer psykologi, er det ikke kun studiejobs hos psykologer, der kan give erfaringer.
Der er mange andre steder, hvor du som studerende fx kan være mentor for andre studerende og dermed få værdifuld erfaring i at rådgive andre. Det er helt klart noget, man kan bruge efter studiet.”
Også frivillige jobs
Hvis man søger efter et studiejob, der skal fylde godt op på cv’et, har Pia Bloch-Nielsen et andet godt råd; Man skal ikke kun tænke i lønnede jobs.
Der er masser af frivillige job, hvor man kan få den erfaring, man får brug for. Det er fx på krisecentre og chat hotlines for unge, der står i vanskelige situationer.
”Her er det også lettere at få erfaringer med fx projektledelse, end det ville være i en privat eller en offentlig virksomhed, hvor mange af de fastansatte allerede har ”optaget de spændende opgaver”, fortæller Pia Bloch-Nielsen, som bl.a. peger på Red Barnet og Ungdommens Røde Kors og lignende organisationer som muligheder.
”Det er også her, man kan finde et studiejob, der med den rigtige titel virker godt på cv’et, fx fundraiser eller foreningskoordinator. Det er erfaringer som disse, de fleste virksomheder leder efter.”
Masser at byde på
Mange studiejobs er i detailhandlen, i fx Netto eller Dansk Supermarked, og her synes mange, at det er svært at finde relevante sammenhænge mellem studiejobbet og uddannelsen og drømmejobbet.
”Men hvis du har arbejdet flere år i detailhandlen, så har du meget mere at byde på, end du selv tror:
Du kender til at arbejde som en del af et team, at tage ansvar for særlige områder, måske tilmed have et ledelsesansvar i ferie-perioder. Det er alt sammen noget, en arbejdsgiver kigger efter, når vedkommende skal ansætte.
Du skal bare finde ud af, hvordan dine opgaver i studiejobbet passer til dit cv eller din ansøgning til en bestemt virksomhed,” fortæller Pia Bloch-Nielsen.
CV- og ansøgningstjek
Som medlem af DM og MA får du en række faglige fordele. Vi hjælper dig på dit studie, i dit studiejob og med dine fremtidige karriereovervejelser. Du kan fx få os til at tjekke dit CV og ansøgning igennem, inden du søger dit næste studiejob.
Fagforening og a-kasse for studerende
Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse giver dig inspiration og vejledning til at træffe de rette valg, mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.