Dansk Magisterforening

H.C. Ørsted Guldmedalje til DTU- og KU-forsker

© Foto: DTU

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) har i anledning af sit 200-års jubilæum besluttet at tildele H.C. Ørsted Guldmedaljen i henholdsvis fysik og kemi til to fremtrædende forskere, professor Jens Kehlet Nørskov og professor Morten Meldal.

SNUs H.C. Ørsted guldmedalje gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder. Medaljen kan gives til forskere, der arbejder i Danmark, og er hidtil tildelt 19 forskere siden 1909, heriblandt to Nobelpristagere, Niels Bohr (1924) og Aage Bohr (1970).

Guldmedaljerne blev overrakt af Hans Majestæt Kongen i Den Sorte Diamant den 22. marts. Da Morten Meldal var bortrejst, modtog hans hustru Phaedria Marie St. Hilaire guldmedaljen på hans vegne.

Professor Jens Kehlet Nørskov fra Danmarks Tekniske Universitet modtager medaljen for at have haft en enorm indflydelse på vores forståelse af fænomener på grænsefladen mellem faste stoffer og gas- eller væskefasen. Som teoretisk fysiker har han været pioner inden for udviklingen og anvendelsen af kvantemekaniske beregninger til forståelse af adsorption og kemiske reaktioner på overflader. Han har udviklet, hvad der i dag er standardmodellen til forståelsen af kemiske bindinger ved metaloverflader, og hans forskning har skabt grundlaget for en forståelse af heterogen katalyse.

Professor Morten Meldal fra Københavns Universitet modtager H.C. Ørsted Guldmedaljen i kemi for hans markante bidrag til organisk kemi. Morten Meldal har i årevis været en toneangivende forsker og har blandt andet stået i spidsen for flere betydningsfulde opdagelser og teknologier inden for hans forskningsområder. Morten Meldal modtog i 2022 Nobelprisen for sit arbejde. Morten Meldals arbejde omfatter blandt andet ”klikkemi”, hvor molekylære byggesten hurtigt og effektivt klikker sammen i en særlig form for kemisk reaktion. Klikkemi bruges både i industrien og den akademiske verden til at danne nye molekyler, og til at klikke håndtag på eksisterende molekyler, uden at ændre deres biologiske funktion.

Guldmedaljerne og ceremonien er muliggjort med støtte fra energiselskabet Ørsted og Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

}