Dansk Magisterforening

344

Tema om universiteter under angreb

Download magasin

Vidnesbyrd fra en coronatid: Ph.d.er kæmper med ensomhed, stress, angst og mindreværd

Tre ph.d.-studerende fra fakultetet Arts på Aarhus Universitet har samlet 88 vidnesbyrd fra deres coronaramte kolleger. Beretningerne viser, at mange kæmper med psykiske problemer og frygt for, at deres akademiske karriere er ødelagt, da deres projekter er blevet afsporet af coronanedlukningen.

Corona vender truende underskud til overskud

Universiteternes udgifter er raslet ned under nedlukningen. Kun ét universitet forventer at bruge af årets overskud til at hjælpe de studerende.

Nyheder

Bæredygtigt Landbrug måtte erkende: Markager kan have ret i, at kvælstofforurening er steget

I injuriesagen mod professor Stiig Markager endte Bæredygtigt Landbrug med at indrømme, at Markagers udsagn om udledningen af kvælstof godt kunne være korrekte. Selv var han “meget fortrøstningsfuld” efter retsmødet.

Ny DM-undersøgelse: Forskere trækker sig fra den offentlige debat af frygt for trusler og hård tone

Undersøgelse foretaget af fagforeningen DM viser, at forskeres frygt for at optræde i medierne er velbegrundet. 14 procent af forskerne, som har udtalt sig, har haft dårlige oplevelser som fx at modtage trusler eller få negative reaktioner på deres private profil på sociale medier. Ekspert giver politikerne en del af skylden.

Ph.d.-studerende blev hængt ud i Folketinget som en aktivist, der truer forskningens integritet

Signe Uldbjerg, der skriver ph.d. ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, blev ufrivilligt hevet ind i debatten om pseudoforskning af Henrik Dahl fra Liberal Alliance, da han brugte en af hendes forskningsartikler som eksempel på aktivisme, der truer forskningsintegriteten.

Henrik Dahl: “Vi skal ikke lytte andægtigt til, hvad professorerne siger”

Sociologen og folketingspolitikeren Henrik Dahl siger, at forskerne ikke bestemmer, hvordan det er tilladt at debattere. De må tåle kritik af deres forskning, da de bliver betalt af skatteborgerne.

Universiteter under angreb

Udflytningsplan er reelt en ny dimensionering

Universiteterne skal skære optaget i de store byer, men økonomisk set vil det bedre kunne betale sig at lukke uddannelser frem for at flytte dem. Danske Universiteters direktør har mistanke om, at regeringen reelt ønsker færre universitetsuddannede.

Forskerarbejdspladser kræver “kritisk masse”

Med satellitcampusser i fire provinsbyer praktiserer SDU allerede den udflytning, regeringen efterspørger. Resultatet er VIP-miljøer, der nogle gange er problematisk små. “Man skal ​nok op på ​omkring en 20 ​stykker for at have et velfungerende akademisk miljø”, siger TR.

Udflytning af universiteterne

Bronzens skjulte rejsespor

På et tidspunkt omkring år 1600 før Kristi fødsel udvidede Danmark – altså de mennesker, der boede i det område, der senere blev Danmark – deres europæiske handelsnetværk. Kobber, som er den primære bestanddel af bronze, var i flere hundrede år blevet importeret gennem handel i Centraleuropa og over Nordsøen. Men nu begyndte handlen at strække sig helt ned syd for Alperne.

Et dybt kig i kalenderen

Gamle kalendere er mere end tidsmålere. De havde grundlæggende indflydelse på kultur og dag­ligliv, fortæller Mikkel Bøg Clemmensen, der studerer kalendere i Mexico omkring koloniseringen.

“Vi er ikke de samme undervisere i dag som før marts 2020”

Brugen af onlineundervisning er ikke nået meget længere end “nødundervisning”, men opmærksomheden på læring og teknologier er på et nyt niveau, siger didaktikere.

Ro på, akademikere: I er ikke så drikfældige, som I selv tror

Myten om de alkoholiserede akademikere er overdrevne, hævder to læger efter en ædruelig granskning af sundhedsstatistikken.

Faste elementer
Debat