Spring menu over

”Jeg studerer i min fritid og organiserer klimaprotester i min arbejdstid”

26-årige Lukas Kluge læser på 2. semester af Master i Climate Change på Københavns Universitet. I sin fritid er han aktiv i klimaorganisationen Nødbremsen.

Af Berit Villadsen
Del artikel:

Lukas Kluge har en bachelor i elektroteknologi fra DTU, men valgte sidste år at følge sin passion og skifte til Københavns Universitet for at læse Climate Change.

Da Lukas Kluge var lille, drømte han om at arbejde for Lego og designe Lego-figurer. Opfindergenet fik ham til at læse elektroingeniør på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Men sidste år begyndte han på kandidatuddannelsen i Climate Change på Københavns Universitet (KU) i stedet. 

Hvorfor valgte du at læse Climate Change på Københavns Universitet (KU)? 

- Jeg brænder for vores samfund, og klimaet er i øjeblikket den største trussel mod vores samfund. Det vil jeg gerne gøre noget ved. Når jeg er aktiv i klimakampen, var det oplagt at læse Climate Change, fortæller 26-årige Lukas Kluge.  

Han har været aktiv i klimakampen i fem år - senest i organisationen Nødbremsen, som laver protester og happenings til fordel for klimaet. Det var derfor naturligt for ham at skifte fra DTU til KU. 

Jeg er en rimelig standardfyr. Jeg er ikke opdraget til protest, så det er omstændighederne, der har ført mig ud i klimakampen.

Flere ingeniørstuderende på klimastudiet 

Ifølge Lukas Kluge er de 60-65 studerende på hans hold. Flere af dem har ligesom ham en ingeniørbaggrund, og fire af hans medstuderende kender han allerede fra klimakampen. 

Har du et studiejob? 

-Jeg studerer i min fritid og organiserer klimaprotester i min arbejdstid. For mig er det vigtigst at være aktiv i klimakampen. Studiet kommer sådan lidt i anden række for mig. Det er et godt studie, men det ville være meget mærkeligt for mig at læse netop det uden også at prøve at gøre noget ved klimasituationen.  

Det skal føles rigtigt  

Hans klimainteresse blev vakt i 2019 da ugers omfattende klimaprotester organiseret af gruppen Extinction Rebellion, fik det britiske parlament til – som det første i verden - at erklære undtagelsestilstand for klimaet. Det skete med håb om, at politikere verden over ville følge trop og igangsætte initiativer til fordel for klimaet.  

Hvad vil du gerne arbejde med, når du er færdig? 

- At organisere politiske protester til fordel for klimaet. Det er absurd, at der ikke er penge i at prøve at stoppe den største krise, vi overhovedet har som samfund. 

Hvor meget tænker du over din fremtidige karriere? 

- Den ustabile klimasituation overskygger lidt mine tanker om en fremtidig karriere. Jeg kan ikke helt slippe idéen om at have et fast arbejdsliv, men jeg tror, at protestarbejdet kommer til at fortsætte de næste par år, hvis ikke resten af mit liv. 

Hvad betyder mest for dig, når du skal finde et job som færdiguddannet? 

- At jobbet giver mening. Jeg har arbejdet på halv tid som ingeniør, men det føles bare mærkeligt at sidde og teste jernbaneovergange, mens verden går under. Så det skal føles rigtigt set fra den samfundsmæssige situation. 

Lukas Kluge løb ind med et orange banner med teksten Klimakollaps -Træk Nødbremsen foran livgardens vagtskifte efter dronningens nytårstale 2023 og fik et øjebliks tv-transmission.

Teknik og politik går hånd i hånd 

Igennem sit protestarbejde i Nødbremsen har han lært, hvor vigtigt det er at få kontakter i det politiske og organisatoriske arbejde, hvis du vil gøre en forskel, og det er kommet bag på ham.  

Hvad er det bedste karriereråd, du vil give andre med på vejen? 

- Jeg vil klart anbefale andre at komme med i klimakampen. Det tror jeg, de bliver gladest for på lang sigt. Studiet og karrieren kommer lidt i anden række.  

Er der noget, som har overrasket dig på din karrierevej indtil videre? 

- Jeg har tidligere set lidt ned på de samfundsfaglige uddannelser og tænkt, at det er teknikken og de videnskabelige løsninger, der ændrer verden. Det perspektiv har jeg måttet revurdere. Vi har brug for begge perspektiver.  

Så det kan være, at vi ser dig i politik på et tidspunkt? 

Nej, ikke i konventionel forstand i hvert fald, men jeg kan ikke helt afvise det. 

Uddannelsen Climate Change 

En toårig tværfaglig og engelsksproget kandidatuddannelse på Københavns Universitet (KU) rettet mod danske og udenlandske studerende, som er optaget af de naturvidenskabelige og bredere samfunds- og miljømæssige aspekter af klimaforandringerne.

Som færdiguddannet kandidat vil du have mulighed for job i den offentlige sektor, konsulentvirksomheder, industrivirksomheder og interesseorganisationer.

Kilde: KU og Uddannelsesguiden. 

 

Om Lukas Kluge 

Alder: 26 år  

Uddannelse: Master i Climate Change på Københavns Universitet 

Semester: Påbegyndt 2.semester af masteren 

Fritid: Aktiv i klimaorganisationen Nødbremsen og klatrer en gang om ugen 

Privat: Bor i Herlev  

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje