Spring menu over

Biodiversitetsforsker: “Vi skal invitere biodiversiteten ind i landbruget”

Lotte Nystrup Lund

Lotte Nystrup Lund har arbejdet med bæredygtighed i over to årtier. Hun har dedikeret sit arbejdsliv til at undersøge, hvordan biologi, landbrug og biodiversitet kan spille bedre sammen, så naturbaserede løsninger kan være med til at skabe et robust landbrug.  Foto: Thomas Dahl

Grøn trepart Andreas Ebbesen Jensen, journalist i DM Bio
Del artikel:

Kan biodiversitet og landbrug forenes? Det mener Lotte Nystrup Lund, der har en ph.d. i biodiversitet og regenerativ transformation. Hun inspirerer landmænd til at se naturen som en medspiller og ikke som en modstander.

For nogle år siden voksede en erkendelse inde i Lotte Nystrup Lund, som hun ikke kunne ignorere.

Efter at have arbejdet med bæredygtighed i næsten to årtier – og med et skærpet fagligt fokus på klima, miljø og biodiversitet de seneste 10-12 år – var hendes læringskurve fladet ud.  

Jeg havde brug for at give mig selv en kompleks udfordring, som jeg ikke på forhånd vidste, hvordan skulle løses. Gennem årene har jeg lært, at det giver mig god energi at være i konstant bevægelse mod ukendt land, hvor jeg skal opfinde en løsning, som kan gøre en positiv forskel,” siger hun. 

Lotte Nystrup Lund vidste, at hun ville opkvalificere sig fagligt inden for natur og biodiversitet, og besluttede sig derfor for at begynde at skrive en ph.d. i biodiversitet og regenerativ transformation ved Det Kongelige Akademi.

Og med et var den stejle læringskurve tilbage i Lotte Nystrup Lunds liv. 

Da jeg startede, anede jeg overhovedet ikke, hvordan ph.d.en skulle søges eller, hvad jeg i det hele taget havde i vente. Det var hårdt og udfordrende, men mega sjovt. At skrive en ph.d. er som at blive kastet ud på dybt vand, hvor du ikke aner, om kysten er ti eller 100 meter væk,” siger hun.  

DM

Få sparring på dit arbejdsliv

Få individuel og professionel sparring på spørgsmål om karriere, arbejdsliv og kompetenceudvikling.

Når jordbrugere ser, hvordan naturen kan hjælpe med at give godt udbytte og skabe klimarobuste marker, ændrer samtalen om den grønne omstilling sig fra tvang til muligheder

“Jeg er drevet af at gøre en positiv forskel” 

I 2024 fandt Lotte Nystrup Lund vej tilbage til den sikre kyst med en dugfrisk ph.d. i hånden, og i dag øser hun ud af den nye erfaring, hun har tilegnet sig.  

Ph.d.’en affødte bogen ‘BiodiversitetsTaktik', der er den første danske bog om taktisk biodiversitet. Bogen giver indsigt i, hvordan vi bedre kan forstå og styrke biodiversiteten i og omkring byer og er strøget ind på pensumlister, kommuner og planlægningskontorer siden udgivelsen.  

“Jeg er enormt stolt over at kunne dele mine forskning, så den når bredt ud til mange mennesker. Ligesom mange andre, der arbejder med bæredygtighed og biodiversitet, er jeg jo drevet af ønsket om at gøre en positiv forskel i verden,” siger hun.  

Lotte Nystrup Lund har også startet fællesskabet Biomagine sammen med Hanne Gundersen, der er ekspert i jordbiologi, og Harald Krabbe, der er stifter af et af Danmarks største landbrug.

Biomagine arbejder for at fremme regenerativt landbrug sammen med landbrugere, myndigheder, fonde og foreninger gennem kurser, markindsatser, formidling og større udviklingsprojekter. 

“Vi bliver nødt til at tilegne os større viden om, hvordan biologi, landbrug og biodiversitet kan spille bedre sammen på Danmarks arealer. Og det får vi kun ved at gå i samtale med jordbrugerne og få indsigt i deres konkrete erfaringer og udfordringer,” siger hun og fortsætter: 

“Vi skal invitere biodiversiteten ind i landbruget. For når jordbrugere ser, hvordan naturen kan hjælpe med at give godt udbytte og skabe klimarobuste marker, ændrer samtalen om den grønne omstilling sig fra tvang til muligheder.”

Explainer og vidensrapport: Grøn Trepart i praksis

Foto: Thomas Dahl.
Landmændene skal føle, at vi eksperter er nysgerrige på deres verden.

Biodiversitetskurser skal matche landmændenes nysgerrighed 

Når Lotte Nystrup Lund og hendes to medstiftere afholder Masterclass om biodiversitet og regenerativt landbrug, møder der typisk 10-25 landmænd op til kurset. De korteste kurser varer et par timer, men Biomagine udbyder også to-dages kurser samt længerevarende forløb på otte-dage. 

Fælles for alle forløbene er dog at skabe et rum, hvor alle føler sig set og hørt – og hvor kommunikation, viden og erfaringer flyder frit.  

Landmændene skal opleve, at vi eksperter er nysgerrige på deres verden. Derfor starter vi også altid med at bede dem udpege det vigtigste udbytte af mødet på en stor planche, som vi så tjekker op på inden vi siger farvel. Emnerne har vi løbende udviklet i samarbejde med landmænd for netop at være sikre på, at vi kommer omkring det, der optager dem,” siger hun.  

Når forventningerne for mødet er afstemt, handler det i første omgang at matche landmændenes nysgerrighed på biodiversitet gennem relevant viden og konkrete eksempler.

Lotte Nystrup Lund forklarer, at landmænd sagtens kan se den vigtige forskel, når de på kurset viser et foto af en spinkel plante brugt i konventionelt landbrug ved siden af en stærk robust plante dyrket på en mark rig på biodiversitet.  

Men de gode eksempler kommer også ofte fra landmændene selv.  

Under sidste Masterclass fortalte en af landmændene, at han havde bemærket, at planterne ude i grøftekanterne på hans bedrift ikke var plaget af de svampe og skadedyr, som han bøvlede med inde på sin mark. Og så kan vi tale om, hvorfor det forholder sig sådan. Jo mere vi kan inddrage landmændenes egen virkelighed, desto større chance er der for, at de kan se fidusen i at prøve nyt tiltag af, fx omkring biodiversitet,” siger hun.  

DM

Ikke medlem af DM endnu?

Bliv en del af fællesskabet med 80.000 andre. Vi står på din side, så du kan trives i dit arbejde, udvikle din karriere og få en god løn.

Vi skal skabe en stærkere kobling mellem landbrug og natur, hvor robuste og modstandsdygtige landbrug går hånd i hånd med biodiversitet

Landbrug og biodiversitet skal gå hånd i hånd 

Lotte Nystrup Lund er positiv over for, at Grøn Trepart giver kommuner, naturforeninger og landmænd nogle nye knapper at skrue på ift. at styrke naturen og biodiversiteten herhjemme.  

Grøn Trepart er et godt første skridt på vejen mod et grønnere Danmark. Men jeg håber at man i fremtiden er villig til at gå ned af en anden vej og skabe en stærkere kobling mellem landbrug og natur, hvor robuste og modstandsdygtige landbrug går hånd i hånd med biodiversitet,” siger hun og fortsætter:  

Jeg taler ikke for, at vi ikke også skal omlægge lavbundsjorder, rejse mere skov og skabe flere store sammenhængende naturområder, sådan som Grøn Trepart lægger op til. Slet ikke. Men hvis vi virkelig vil nå i mål med den grønne omstilling, bliver vi nødt til at skabe nogle rammer for landbrugene, som udnytter det faktum, at robust fødevareproduktion går hånd i hånd med genetableringen af økosystemer og biodivers jord.” 

Blå bog: Lotte Nystrup Lund

Alder: 52 år 

Fødested: Århus 

Uddannelse: Kandidat i Idéhistorie og Kultur- og Samfundsanalytik fra Aarhus Universitet (1996-2001) samt Ph.d. i Regenerativ Transformation og Biodiversitet ved Det Kongelige Akademi (2021-2024) 

Lotte Nystrup Lund er medstifter af fællesskabet Biomagine.dk, som arbejder for at fremme regenerativt landbrug sammen med landbrugere, myndigheder og foreninger. 

Lotte er også stifter af futurista.dk, som hjælper beslutningstagere med biodiversitet og regenerativ strategi. 

Desuden er hun er forfatter til flere bøger, heriblandt BiodiversitetsTaktik og bogen More than Human Design in Practice. 

Lotte Nystrup Lund deltager i nationale og internationale forsknings- og udviklingsprojekter, hvor hun samarbejder med beslutningstagere og borgere, forskere og foreninger om at udvikle sund og resiliente miljøer, der gavner biodiversitet, klima og miljø.  

DM

Får du den rigtige løn?

DM står klar til at hjælpe dig med at sikre en løn, der matcher dit arbejde.

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje