Inden 2027 når vi overhovedet ikke at leve op til EU’s vandrammedirektiv. Kun 5 ud af 986 søer i god nok tilstand, og kun 16 pct. af vandløbene er sunde nok for fiskene. Er der brug for en vandområdeplan 4?
Kun 5 ud af 986 danske søer er i god tilstand. De fleste lider under for høj tilførsel og indhold af næringsstoffer. Men der findes måder til at gøre deres tilstand bedre.
Pesticidfund i vandforsyningerne ligger fortsat på et højt niveau, og nye problematiske stoffer opdages jævnligt. Er løsningen, at alle vandværker får deres eget kulfilter, eller er biologisk rensning vejen frem?
DM BIOs temamagasin sætter fokus på det pressede danske vandmiljø og indsatsområderne beskrevet i de nye vandområdeplaner. Vi har bedt Miljøstyrelsen svare på kritiske spørgsmål fra forfattere og kilder i en række artikler. Her er deres svar.
Flere penge til mindre vandløbsprojekter, bedre overvågning af de faktiske forhold i vandmiljøet og flere målinger af farlige kemiske stoffer. Sådan lyder ønskerne til vandområdeplanerne fra Aarhus, Esbjerg og Køge Kommuner.
DM BIO satte Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer i stævne for at diskutere indsatsen for vandmiljøet med de nye vandområdeplaner. De var enige om meget ift. bureaukrati, lokal forankring, overvågning, data og politisk handling, men spildevand ser de meget forskelligt på.
Nye anbefalinger til husdyrbedrifter, baseret på de såkaldte BAT-teknologier, skal bl.a. hjælpe svineavlere med at sætte en prop i deres skadelige ammoniakudledninger. Læs om tre smarte metoder.
Forskerne fremlagde virkeligheden råt for usødet ved DM BIO DEBAT om problematiske kemiske stoffer i miljøet. Det handlede både om de 100.000 anvendte syntetiske stoffer, i særdeleshed PFAS, og hvordan målemetoderne både er en del af problemet og løsningen.