Natursælgeren
© Foto: Isak Hoffmeyer
Ida Bendixen har fået nyt job i VegTech. Som urban landskabsingeniør og kandidat i naturforvaltning rådgiver hun om urter, der ikke bare gør byer grønne, men også biodiverse. Det hele startede med en sommerfugl i Vallensbæk.
Bestanden af græslandssommerfugle er i kraftig tilbagegang i Europa. De reagerer hurtigt på forandringer i deres habitat, og det gør dem særligt interessante at studere. Da jeg skrev speciale i naturforvaltning, undersøgte jeg derfor forekomsten af arten almindelig blåfugl i et grønt område i Vallensbæk. Det er en art, der kun lægger æg på helt specifikke værtsplanter, blandt andet almindelig kællingetand, så hvis blåfuglen trives, tyder det på et sundt og alsidigt økosystem. Den er en slags levende indikator på biodiversiteten i et græsland.
Jeg skrev specialet sammen med virksomheden VegTech, hvor jeg nu har fået arbejde. Jeg dukkede simpelthen bare op på Have&Landskab-messen i Slagelse, der er et mekka for folk i den grønne branche, og kiggede efter virksomheder, der kunne være spændende at samarbejde med. Der faldt jeg for VegTech, der dyrker og leverer plantesystemer til biodivers bynatur. I VegTech handler det ikke bare om at sælge planter, men om at give værdi til naturen. Det er helt afgørende for mig.
Nu rådgiver jeg så kunder – lige fra kommuner til større virksomheder – om særligt urter, som vi leverer i et 9x4 centimeter substrat, der kan plantes direkte i jorden med et planterør. Det ligner lidt stiklinger med et veludviklet rodsystem. Vi sælger næsten kun hjemmehørende arter, og det er centralt for mig. Mange insekter kan slet ikke klare sig uden de planter, der naturligt hører til i vores del af verden. På den måde understøtter hjemmehørende planter dyrelivet bedre end de eksotiske haveplanter, som typisk vælges for deres skønhed frem for deres værdi for naturen.
Lige for tiden holder vi meget øje med vejret i Sydsverige. Når frosten hersker, kan vi ikke høste. Vores hovedproduktion ligger i Småland, hvor vi dyrker både urter og sedum, der er sådan nogle tykke, sprøde sukkulente planter, som man for eksempel bruger på grønne tage, og som vi sælger som færdiggroede måtter. Sådan er hverdagen for en naturforvalter nok tit. Vi følger naturens gang.
Nyt job
Det akademiske arbejdsmarked er under konstant forandring, så hvor opstår de nye job, og hvad skal DM’erne arbejde med?
Det søger vi svar på i denne serie.