Spring menu over
Dansk Magisterforening

Danmarks diskrete datagenier

Jo Brand
Del artikel:

Danskere står bag nogle af historiens vigtigste programmeringssprog. De er ikke kendt i offetligheden. Men de har på hver sin vis ændret verden.

Kigger man på en top ti over de mest sete film i verden, finder du ingen danske film. Det samme gælder de mest spillede sange, de vigtigste bøger, de største designopfindelser. Men kigger man derimod på en top ti over de mennesker, der har udviklet verdens mest brugte programmeringssprog, dukker pludselig adskillige danskere op.

Som Peter Sestoft, der er professor og leder af Institut for Datalogi på IT-Universitetet (ITU) i København, siger:

"Danmark har en indflydelse, der rækker langt ud over landets størrelse. Jeg hørte en af mine kolleger fra et amerikansk eliteuniversitet sige, at der må være noget særligt i vandet i Danmark.”

Beder man ham og hans kolleger om at fremhæve de største danskere, der har designet programmeringssprog, bliver Peter Naur nævnt som den første. Peter Naur var oprindeligt uddannet astronom og var med til at udvikle programmeringssproget Algol 60. Han er også den eneste dansker, der har modtaget it-verdenens svar på Nobelprisen, Turing-prisen.

Hans arbejde har ikke alene været skelsættende, men også elegant og helt i tråd med den skandinaviske forkærlighed for det enkle. Derfor kan man ifølge Peter Sestoft godt tillade sig at sammenligne Peter Naur med samtidens store danske møbeldesignere som Hans J. Wegner, Poul Kjærholm og Arne Jacobsen.

"Peter Naurs programmeringssprog og compilerdesign bygger på et fundament af enkelhed og klarhed. Det er underspillet på samme måde som datidens møbeldesign.”

Danmarks 7 største dataloger

Peter Naur
Datalog (1928-2016)


Oprindeligt uddannet astronom og var med til at udvikle programmeringssproget Algol 60 i årene 1959 til 1960, der har haft indflydelse på alle programmeringssprog senere hen. Han har som den eneste dansker modtaget Turing-prisen, der er datalogiens svar på Nobelprisen. Desuden var han med til at stifte Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Peter Naur opfandt ordet datalogi, fordi han ikke mente, at det handlede om computere, men om data. Også på det punkt var han forud for sin tid. 

Per Brinch Hansen
Datalog (1938-2007)

I 1960’erne arbejdede han i it-firmaet Regnecentralen under Peter Naur og blev i 1975 en pioner inden for parallelprogrammering med sproget Concurrent Pascal, der gør det muligt at opdele komplekse opgaver i mindre dele, som computeren kan udføre samtidig. Han stod også bag operativsystemet til den danskbyggede RC4000-computer, der tog kampen op mod giganten fra IBM.

Bjarne Stroustrup
Computerforsker og programmør (1950-)

Udviklede i begyndelsen af 1980’erne programmeringssproget C++, der er en videreudvikling af C og i dag er det fjerdemest brugte i verden ifølge teknologimagasinet IEEE Spectrum. C++ har haft en stor betydning for softwareudvikling og bruges bredt i alt fra spil og finanssystemer til komplekse videnskabelige beregninger.

Anders Hejlsberg
Ingeniør og softwareudvikler (1960-)

Udviklede i begyndelsen af 1980’erne en Pascal-compiler, ’Poly Pascal’, til mikrodatamater, som han senere videreudviklede til ’Turbo Pascal’. Stod senere bag programmeringssproget Delphi og blev i 1996 headhuntet af Microsoft, hvor han var med til at udvikle C#, der er det syvendemest populære programmeringssprog i verden. Siden har han også udviklet sproget TypeScript, der er nummer fem på listen.

Rasmus Lerdorf
Bachelorgrad i ingeniørvidenskab (1969-)

Født i Grønland og opvokset i Danmark og senere Canada. Udviklede i 1995 PHP, som han lagde ud som open source. I dag er det stadig et af de mest brugte programmeringssprog i verden.

Lars Bak 
Datalog (1965-)

Bidrog til udviklingen af Hotspot, en tidlig‘motor’ eller virtuel maskine for programmeringssproget Java. Han står også bag den virtuelle maskine V8, der kører JavaScript i Chrome-browseren. Det siges, at Google åbnede et kontor i Aarhus, fordi han ikke ville flytte til USA.

David Heinemeier Hansson
Bachelor fra CBS (1978-)

Står bag Ruby on Rails, der er et open source-
framework for webapplikationer. Har sammen med Jason Fried, som han ejer virksomheden 37signals med, skrevet flere bøger, heriblandt ‘Rework’, der blev en New York Times-bestseller. Derudover er han racerkører og har deltaget i 
Le Mans flere gange.

Vi er stadig langt fremme

Peter Naur er også en af årsagerne til, at vi i Danmark igennem årene har excelleret i at skabe gode programmeringssprog, mener bestyrelsesmedlem i Dansk Datahistorisk Forening Lars Mouritsen.
"Der er ingen tvivl om, at Peter Naur har været et fyrtårn, der har betydet, at vi på området for programmeringssprog har været meget langt fremme. Det er ligesom blevet hængende i undervisningssektoren, hvor det har været en central del af undervisningen,” siger han.

"Samtidig har vi i Danmark også haft en stærk teoretisk tradition, og man skal have en hel del teori på plads for at udvikle et programmeringssprog."

I dag er det godt 65 år siden, Algol 60 kom til verden, men vi er stadig godt med herhjemme. Som Peter Sestoft påpeger, så har Google etableret en afdeling i Aarhus, hvor der arbejdes med programmeringssprog. "Det viser jo, at vi i Danmark er utroligt gode til det,” som han siger.

Når Danmark er så langt fremme på et område, der er helt centralt i den moderne verden, hvorfor hører vi så ikke mere om de danske pionerer inden for programmeringssprog? Ifølge Kaare Danielsen, der er direktør i Jobindex, som han selv skabte i internettets spæde begyndelse, skyldes det, at det er et forholdsvis usynligt arbejde.

"Det, vi har været gode til herhjemme, er de systemer, der ligger nede i motorrummet. Du ser ikke store kendte danske it-virksomheder, der har laver noget, som vi alle sammen bruger – som Spotify eller Facebook. Det er sigende, at en af de mest succesfulde it-virksomheder herhjemme har været Navision – altså et regnskabsprogram. Det er jo ikke supersexet,” siger han.

Skulle programmeringssprog pludselig gå hen og blive til noget, man taler om, så vil danskerne sandsynligvis stadigvæk være med helt fremme, men formentlig kun som en del af noget større, mener Lars Mouritsen fra Dansk Datahistorisk Forening.

"I dag er arbejdet med programmeringssprog blevet meget større og mere omfattende end tidligere, og dermed er det også ofte noget, som de store virksomheder som Google sidder med. Hvilket så også vil sige, at det ikke er enkeltpersoner, der kan siges at stå bag dem. Så det er svært at forestille sig, at der kommer en som Peter Naur igen.”

Her er kvinderne

Der er ikke mange kvinder i programmeringssprogsverdenen. Men faktisk var det en amerikansk kvinde ved navn Grace Hopper, der stod bag den første compiler, der ’oversætter’ programmeringssprog, så computeren kan køre det. Det fortæller lektor Sine Zambach, der forsker i maskinlæring og kunstig intelligens på Copenhagen Business School (CBS) og har skrevet bøgerne ’Kvinde kend din kode’ og ’AI i gymnasiet’.

"Det var også hende, der i 1950’erne ledede udviklingen af det første ’naturlignende’ programmeringssprog, men ellers har det historisk set været forskellige grene af teknologien, der har tiltrukket henholdsvis mænd og kvinder,” siger hun.

Det er også Peter Sestofts oplevelse. Han fortæller, at man på ITU i de senere år har fået en bedre kønsbalance, men ikke når det gælder programmeringssprog.

"Jeg har en kollega, Felienne Hermans, professor i Amsterdam, der forklarer det lave antal kvinder inden for programmeringssprogsdesign med, at mænd har det med at kaste sig over det, der opfattes som vanskeligt, frem for det, der opfattes som nyttigt. Og det kan muligvis så være tilfældet med programmeringssprog. Hvorimod kvinder måske gør det omvendte,” siger Peter Sestoft og fortæller, at Felienne Hermans selv står bag et gradvist udvideligt programmeringssprog kaldet Hedy, der fungerer særlig godt for folk, der skal lære at programmere.

Men selvom ingen danske kvinder har udmærket sig i udviklingen af nye programmeringssprog, så har de gjort det på andre områder, påpeger Sine Zambach. Hun nævner Danmarks første kvindelige datalog, Edda Sveinsdottir, der blev født i 1936 og har udmærket sig inden for billedkendelse. Der er også den dansk-amerikanske Corinna Cortes, der er uddannet på Niels Bohr Institutet og i dag leder Googles forskningsinstitut i New York.  

Og der skal nok komme flere, mener Sine Zambach:

"Jeg har en kollega, som studerede datalogi først i 90’erne. Dengang var de fem kvinder ud af en årgang på 200. Men det har heldigvis ændret sig. I dag er man på Datalogisk Institut på Københavns Universitet oppe på over 20 procent kvinder.”

Kaare Danielsen ser også lyst på fremtiden for kvinder i it.
"I DM i programmering kan vi se, at kvinderne er fuldstændig på højde med mændene. Der har bare ikke været så mange, så det er derfor, man ikke ser dem helt i toppen endnu. Men vi har da blandt andet haft en kvinde med på det vindende hold i et par år i træk, og der var også to kvinder på det næstbedste hold sidste år, og den ene er endnu ikke startet på universitetet.”