Dansk Magisterforening

"Vi vil være ambitiøse på biodiversitetens vegne"

© Foto: Tobias Nicolai

Af Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

"Kvaliteten af det, vi laver, bliver fordoblet af, at vi er to, der tænker og tænker sammen," siger Heidi Buur Holbeck. For hende har det været afgørende at have en partner at starte op med.

Hvorfor blev du selvstændig?

"Jeg var ansat hos SEGES i 22 år, så det var et kæmpe spring og en sen alder at begynde på noget helt andet, men jeg havde brug for bredere rammer, som jeg selv kunne styre og definere. Og så var jeg mere ambitiøs på biodiversitetens vegne, end jeg synes, jeg kunne udfylde i min daværende stilling."

Hvordan greb du opstarten an?

"Jeg startede sammen med en tidligere kollega fra SEGES, Anne Eskildsen, så vi er to, der har firmaet sammen. Det har været helt afgørende. Jeg tror ikke, jeg havde haft lyst eller mod til at gøre det hele alene.

Det er altid gruopvækkende at gå fra at have sin gode, faste løn til ikke at have noget. Men vi var vant til i vores tidligere ansættelser at søge projektmidler, så vi startede faktisk med nogle projektansøgninger.

Vi var heldige at få de bevillinger, det gav et godt fundament, og så var vi også så heldige, at vi nærmest fra dag ét havde en stor kunde i form af en privat lodsejer. Det var en luksusstart, selvom der var lidt smalhals de første par måneder. Det skal man være indstillet på."

Blå bog

Hvem: Heidi Buur Holbeck, 55 år

Hvad: Selvstændig biolog og naturrådgiver hos Naturrådgiverne Eskildsen & Buur siden september 2022

Uddannelse: Faglært landmand og biolog

Tidligere job: Naturchef og afdelingsleder hos SEGES, videnscenter for landbrugsområdet

Hvad er jeres produkt?
"Vi yder rådgivning om biodiversitet til en bred kundegruppe. Det er både kommuner, større private virksomheder og filantropiske lodsejere, der vil noget andet med deres jord, og som vil lave en forandring."

Matcher din indtægt din gamle løn?
"Lige nu matcher den ikke, men det skyldes, at vi gerne vil have lidt på kistebunden. I princippet tror jeg godt, vi kunne, men vi holder lidt igen med lønnen."

Hvad vil det betyde for dig, hvis du ikke kommer til at tjene det samme som før?
"Ingenting. Den ro og den glæde og hele begejstringen for at gå på arbejde er blevet så stor. Jeg var selvfølgelig glad for mit gamle arbejde, men det er en helt anderledes følelse at arbejde for sig selv. Det giver så meget god energi."

Hvor meget arbejder du?
"Jeg arbejder 35-40 timer om ugen, varierende efter om vi skal et andet sted hen i landet, eller om vi bare har en uge på kontoret. Det ligger i et interval, som jeg slet
ikke havde forestillet mig som selvstændig. Man hører altid, at man skal knokle sig selv halvt ihjel, når man starter virksomhed, men det passer ikke, og det er også en af
vores målsætninger, at det vil vi ikke. Det skal være sjovt at gå på arbejde, det er en af vores vigtige missioner."

Selvstændig

Allan J. Christensen, Annemaj Ree Bengtson og Heidi Buur Holbeck har startet egen virksomhed.

De arbejder ikke mere, end de gjorde før. De tjener ikke alle helt så meget, som de gjorde, men det betyder ikke alverden.

Det gør til gengæld roen og begejstringen for at gå på arbejde, at blive klogere hver dag og lave det, man synes er sjovt.

Læs interview med Allan, Annemaj og Heidi, og få deres gode råd.

Hvornår starter din arbejdsdag?

"Vi har begge dyrehold derhjemme, som vi bruger aktivt i vores rådgivning, når vi rådgiver om naturforvaltning, så vi har en fleksibilitet, hvis en af os pludselig skal noget med et dyr eller har et hegn, der skal ordnes. Det er den frihed, vi kan tage os, men som udgangspunkt møder vi klokken 8-8.30.

Vi nyder at mødes på kontoret sammen. Vi har opdaget, hvor meget effektiv arbejdstid vi har, i forhold til når man er i en stor virksomhed, hvor man bruger ufattelig meget tid på at gå til møder.

Vi har fået frigivet en masse tid, som vi rent faktisk kan bruge på opgaver. Vi når enormt mange ting, fordi vi ikke render til andre møder end dem, vi selv planlægger. Det har været en ahaoplevelse at se, hvor meget effektiv arbejdstid vi rent faktisk har."