Dansk Magisterforening

Kommunernes grønne specialister får nu stor lønbonus

"Tidligere har vi reelt kun haft rådighedstillægget, og det har altid virket spøjst for mig, at der ikke findes tillæg til de specialister, der sidder inde med en helt særlig kompetence på deres område," siger Sune Bach, der er formand for DM Offentlig og tillidsrepræsentant i Holbæk Kommune. © Foto: Mette Ovgaard

Af Troels Kølln
Del artikel:

Hvis du arbejder med natur- og miljøbeskyttelse i en kommune, så kan du sandsynligvis se frem til et nyt grønt tillæg.

"Det er på sin vis Danmarkshistorie. Det er første gang, vi har fået et fast tillæg igennem, som ikke er et generelt tillæg, men er målrettet specielle kompetencer," siger Sune Bach, der er formand for DM Offentlig.

Han er svært tilfreds med et nyt specialisttillæg på 13.653 kroner om året plus pension, som DM forhandlede hjem i overenskomstforhandlingerne tidligere på året. Tillægget gives kommunalt ansatte akademikere, der arbejder med natur og miljø. Det bliver udbetalt første gang til april næste år.

"Tidligere har vi reelt kun haft rådighedstillægget, og det har altid virket spøjst for mig, at der ikke findes tillæg til de specialister, der sidder inde med en helt særlig kompetence på deres område," siger Sune Bach, der også er tillidsrepræsentant i Holbæk Kommune og i øvrigt selv vil modtage tillægget næste år.

Bonussen skal ikke forhandles individuelt. Så længe man opfylder betingelserne, vil pengene altså automatisk blive lagt til lønnen fra april 2025. Det vil for eksempel gælde for akademikere, der fører miljøtilsyn på virksomheder og landbrug, og dem, der giver tilladelser relateret til jordforurening og grundvandsbeskyttelse, eller alle dem, der arbejder med naturbeskyttelse og miljøudvikling.

"Det er myndighedsarbejde med en tung naturvidenskabelig faglighed bag. Det er en måde at lave noget, der er målrettet en gruppe akademikere, der normalt ville få noget højere løn i det private. På den måde forsøger vi at holde det offentlige attraktivt som arbejdsplads, og det er jo også derfor, arbejdsgiverne har været med på den," siger Sune Bach.

Kan jeg få tillægget?

Det grønne tillæg gives til akademikere, der arbejder i kommunernes tekniske forvaltninger (der kan være forskellige titler/betegnelser på denne forvaltning i kommunerne), som er ansat til at varetage opgaver inden for miljøbeskyttelsesloven, naturbeskyttelsesloven, vandforsyningsloven og miljøtilsynsbekendtgørelsen, herunder tilsynsopgaver i relation til grund- og spildevand, jordforurening, vandløbsloven samt miljøtilsyn med virksomheder og husdyrbrug.

Der sondres ikke mellem myndigheds- og driftsopgaver.
Tillægget omfatter ikke ledere, ligesom forsyningsvirksomheder med videre ikke er omfattet af tillægget.

En løftestang for at få flere med

Sune Bach håber, at tillægget vil blive startskuddet til flere tillæg for specialistkompetencer på andre områder i fremtiden.

"Jeg vil rigtig gerne have, at der sker det samme her, som vi så med rådighedstillægget. Det startede med at blive indført i nogle enkelte departementer, og så spredte det sig derefter ud i hele embedsværket," siger han.

DM’s udspil til overenskomstforhandlingerne omfattede egentlig flere faggrupper, men det lykkedes ikke at forhandle alt hjem. Det gælder for eksempel lokalplanlæggerne, der arbejder med placering af vindmøller og energiforsyning, og skov- og landskabsingeniørerne, der ikke er omfattet af tillægget endnu.

"Vi har opnået det, der var muligt, og så gør vi klar til at kæmpe for at brede det ud til alle dem, der egentlig også burde have haft det denne gang," siger Sune Bach.

"Vi har mange andre medlemsgrupper, der har lige så høj faglighed på andre områder, som vi også gerne vil hæve. Nu har vi fået åbnet en dør til også at tale om tillæg for dem."

En tidligere version af denne artikel nævner vandmiljøloven. Den lov findes ikke. Vi har rettet til vandforsyningsloven.