Spring menu over
Dansk Magisterforening

Mindeord om Axel Kjær Sørensen

Af Camilla Gregersen
Del artikel:

Forperson i DM, Camilla Gregersen, har skrevet mindeord om tidligere DM-formand Axel Kjær Sørensen.

Kort før juleaften 2023 døde Axel Kjær Sørensen, som var formand for DM i årene 1988-1990. Han var formand i en dramatisk periode, da et mindretal af de universitetsansatte i 1984 var brudt ud af fagforeningen og havde stiftet en konkurrerende organisation.

Udbrydergruppen var vrede, fordi de ikke mente, at man gjorde nok for lektorer og andre ansatte på universiteterne. Det resulterede i, at de dannede Magistrenes Universitetslærerforening. Cirka 800 medlemmer forsvandt inklusive flertallet af afdelingsbestyrelsen for de universitetsansatte i DM. Det var et hårdt slag for vores fagforening.

Axel Kjær Sørensen blev dog i DM sammen med flertallet af universitetslærerafdelingens menige medlemmer og overtog afdelingens mandat i DM’s hovedbestyrelse. Derefter skulle den nye hovedbestyrelse konstituere sig. Axel bød sig til som ny næstformand med ordene: "Det kunne være et godt signal at sende til universitetsområdet, hvis I gør mig til næstformand." Og sådan blev det.

Så skete der noget uventet: Formanden Helge Petersen døde et halvt år efter, og derfor blev Axel konstitueret som formand indtil næste valg. Axel stillede op til valget og blev valgt som formand. Det havde han nok ikke helt forestillet sig, da han tilbød sig som næstformand, men han tog opgaven på sig og forsøgte at lægge spor ud til forsoning med udbrydergruppen.

Ved det næste valg stillede Søren Vang Rasmussen fra seminarieverdenen op som modkandidat, og Axel valgte, at han ikke ville forsvare sin formandspost. Det kan hænge sammen med Axels væsen: Han havde et venligt og rart gemyt, men var ikke typen, der holdt store taler. Til gengæld var han meget arbejdsom – men det kan man jo ikke altid vinde et kampvalg på. Han gik ud af fagforeningsarbejdet på centralt hold og vendte tilbage til Aarhus Universitet.

I efteråret 1991 vendte udbrydergruppen tilbage til DM. De havde ikke kunnet få aftaleret i systemet og kunne derfor ikke hive de resultater hjem, som de havde forventet ved at gå solo. Det var ikke ukompliceret at få organisationen landet igen, for der havde været mange hårde ord undervejs. Men vi endte altså igen med en samlet organisation kort efter Axels formandsperiode, og han var en god kraft til at sikre den genforening. Det er stadig i 2024 oplagt at se på, hvordan vi kan styrke fællesskabet og få flere organiseret i det samme forbund i stedet for at være splittet op.

En rigtig god kollega og et fagligt fyrtårn

Axel Kjær Sørensen var en venlig og samvittighedsfuld person. Han var ikke den karismatiske type, men var til gengæld en rigtig talekvilibrist. Han udarbejdede kompendier i historisk statistik og var overmåde hjælpsom – også over for mindre talkyndige kolleger. Han var afholdt, flittig og værdsat som en rigtig god kollega.

Hans personlige baggrund er også interessant og afspejler en helt anden tid: Axel Kjær Sørensen kom fra små kår og blev født i byen Arden syd for Rold Skov. Axel havde 12 søskende, og hjemmet var præget af missionsk kristendom. Da Axel var 14 år, blev han sendt ud at tjene i landbruget, og det lå ikke i kortene, at han skulle ende som akademiker.

Axel havde dog en stor boglig interesse, og derfor tog han i 1956 på højskole, hvor to vinterophold gav ham adgang til lærerseminariet. Han blev senere igen optaget på universitetet i Aarhus, hvor han læste historie. Axel specialiserede sig særligt i Grønlands historie, og inden for det felt var han et fagligt fyrtårn. Han skrev blandt andet hovedværket ’Danmark-Grønland i det 20. århundrede’, som udkom i 1983 og var det første historiske værk, der beskrev forholdene efter anden verdenskrig op til hjemmestyret i 1979. Bogen bliver stadig jævnligt citeret, og Axel står bag flere indlæg om Grønlands historie på lex.dk og danmarkshistorien.dk.

Axel var meget aktiv i Brabrand Boligforening og som pensionist i Folkekirkens Nødhjælps butik i Åbyhøj. Han var fuld af engagement, som mange fik gavn af.

Axel og hans kone fik tre børn og ni børnebørn. Axel Kjær Sørensen var et varmt og solidarisk menneske, og vi vil sige ham tak for de år, hvor han var aktiv i DM.