Dansk Magisterforening

Forskere: Bedre Balance har ikke skabt bedre balance

Del artikel:

Udflytningerne var politiske lappeløsninger og strategisk spil, lyder dommen fra forskere.

Tusindvis af statslige arbejdspladser skulle flyttes fra storbyen ud i hele landet. For at skabe aktivitet dér, hvor der var brug for det.
"Regeringen ønsker et Danmark i bedre balance."

Så kontant lød meldingen fra den daværende statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen, da han i 2015 præsenterede regeringens planer om at udflytte det, der endte med at blive knap 8.000 statslige arbejdspladser, fra hovedstaden til provinsen.

Men udflytningen har ikke været en succes, lyder dommen fra to forskere, som i årtier har fulgt udviklingen i kommunerne tæt.

Bedre Balance er åbenlyst mislykkedes. Man har i dag den samme balance som inden

Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

"Bedre Balance er åbenlyst mislykkedes. Man har i dag den samme balance som inden," siger Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den vurdering deler Egon Bjørnshave Noe. Han er professor og institutleder på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet og forsker i udvikling i landdistrikterne.

"Udflytningerne har ikke skabt balance. Bedre Balance fremstår i dag dels som en lappeløsning, dels som symbolpolitik," siger han.

Nye tal viser da også, at centraliseringen af statslige arbejdspladser i hovedstaden ser ud til at fortsætte.

Siden 2015 har vi fået 6.633 flere statsansatte i København og omegn. Tager man højde for de arbejdspladser, der er blevet udflyttet i samme periode, er der blevet skabt over 12.000 nye statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet. Til sammenligning har hele resten af landet samlet fået 11.000 flere statsansatte inklusive de udflyttede arbejdspladser.

Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik, som  interesseorganisationen Balance Danmark har fået foretaget.
Så hvis det ikke havde været for udflytningen, havde hovedstaden formentlig været endnu mere dominerende, bemærker Roger Buch.

En politisk kalkule

Ifølge Lars Løkke Rasmussen var planen at modvirke den fortsatte centralisering af statslige arbejdspladser. Men Roger Buch mener, der var andre ting på spil.

"Kynisk betragtet handlede Bedre Balance ikke om en balance-åbenbaring og et ønske om at gøre noget for lavvækstområderne. Det var mere et strategisk spil og en politisk kalkule om at forsøge at generobre tabt land, fordi Løkke om nogen havde stået for centralisering med kommunalreformen i 2007," siger han.
Roger Buch så selv helt åbenlyse svagheder med Bedre Balance fra starten af.

Selvom man udflytter arbejdspladser på Sjælland, flytter medarbejderne ikke med, fordi den moderne lønmodtager er vant til at pendle

Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

"Selvom man udflytter arbejdspladser på Sjælland, flytter medarbejderne ikke med, fordi den moderne lønmodtager er vant til at pendle. Og flytter medarbejderne ikke med, flytter det reelt ikke noget."

"Den afgørende effekt kommer, hvis folk flytter med arbejdspladsen og slår sig ned som skatteborgere i den nye kommune og bliver aktive borgere i foreninger og sætter børn i den lokale skole," siger Roger Buch.

Han ser ingen rationelle forklaringer på, hvorfor så mange statslige arbejdspladser fortsat placeres i hovedstadsområdet.

Akademikerbladet har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men det har ikke været muligt. Moderaterne vil heller ikke stille op.

Ifølge en mail fra nuværende minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (Venstre) har SVM-regeringen i regeringsgrundlaget understreget, at nye eller udvidelser af statslige institutioner som udgangspunkt skal placeres uden for de største byer.