Spring menu over
Dansk Magisterforening

Et arbejdsliv er forbi, men Søren fortsætter som skipper på den grønlandske vestkyst

© Illustration: Stinne Varming

Del artikel:

64-årige Søren Hald Møller er drevet af udvikling, og derfor var timingen perfekt, da han for næsten 40 år siden flyttede til Grønland.

Søren Hald Møller har aldrig gået op i karriere. Alligevel har han bestredet de højeste stillinger i det grønlandske embedsværk.
Fascinationen for Grønland har fulgt Søren Hald Møller helt fra barnsben. Ved ethvert program i fjernsynet om Grønland sad han limet til skærmen.

I studietiden i Aalborg spillede han i band med grønlandske studerende, og da han efter universitetet søgte job, var det mere Grønland end specifikke stillinger, der trak i ham. 

At opbygge, skabe fra bunden og drive udvikling har altid været en drivkraft for Søren Hald Møller. Derfor var timingen for hans ankomst i Grønland perfekt: I 1986, få år efter etableringen af Grønlands Hjemmestyre, var de grønlandske myndigheder ved at overtage statslige opgaver. Tiden krævede udvikling af det grønlandske samfund, og Søren Hald Møller var klar.

Søren Hald Møller

Født 1960

Cand.phil. i samfundsfag  

Gik på pension den 1. juni 2019.

Selvom hans cv viser mange høje stillinger som embedsmand i Grønlands Hjemmestyre, senere Selvstyre, betegner han sig selv som uskyldig, fordi han aldrig er gået op i karriere. Det er bare sådan, det er gået, forklarer han. Et eksempel var, da han som direktør i Landsstyrets Sekretariat blev prikket på skulderen. Den store statsejede detailvirksomhed KNI (Grønlands Handel) var en synkende skude, og han blev spurgt, om han ikke kunne overtage roret og få virksomheden oven vande.   

Operationen lykkedes, og efter to år som direktør i KNI kunne Søren Hald Møller vende tilbage til Hjemmestyret. For motivationen lå ikke i drift, men i udvikling. Her fik han chancen for at fordybe sig i sin store passion, den grønlandske natur, hvor han medvirkede til oprettelsen af Natur- og Miljødirektoratet. Men selvom han igen og igen vendte tilbage til natur- og miljøområdet, har karrieren også budt på stillinger som kommunaldirektør i Grønlands folkerigeste kommune, Kommuneqarfik Sermersooq, og rigsombudsmand, den øverste repræsentant i Grønland for den danske regering. 

Et arbejdsliv er forbi

Hver måned går snesevis af DM-medlemmer på pension.

Hvad er det for et arbejdsliv, de siger farvel til, og hvad står især tilbage hos dem, der er på vej til at forlade det? Det undersøger Akademikerbladet i denne serie.

Søren Hald Møller sluttede sin karriere på toppen som departementschef i Formandens Departement, Grønlands pendant til Statsministeriet. Det er den øverste position i det grønlandske embedsværk og et job, han ser tilbage på med stolthed. Men det var kun karrieren, der stoppede. Arbejdslivet fortsætter. Denne gang i hans elskede grønlandske natur, da han samme år uddannede sig til skipper på små passagerbåde. Siden har han sejlet med turister i området omkring Nuuk. 

Selvom Søren Hald Møller allerede gik på pension i 2019, fortsatte en velkendt tendens: Han bliver stadig prikket på skulderen og arbejdede derfor også som konsulent for Selvstyret. Når han i dag sammenligner Grønland anno 2024 med det, der mødte ham i 1980’erne, ser han et helt andet dynamisk samfund og betragter det som et stort privilegium at være en af dem, der har været med til at udvikle det moderne Grønland.

Selv havde han tænkt, at han skulle arbejde i Grønland i hvert fald i tre år. Så ville drømmen være opfyldt, mente han. Det er i dag 38 år siden, og han bor der stadig. Han og hans kone har en aftale om, at hvis en af dem vil til Danmark, så gør de det. Men det er der bare ingen af dem, der vil, siger han og ler.