Billig arbejdskraft i kulturbranchen: "Det er arbejdsgivers ansvar at undgå glidebaner"
Janne Gleerup og Anders Dalsager er begge medlem af DM's hovedbestyrelser.
En uforudsigelig økonomi får kulturbranchen til i stigende grad at spekulere i billig arbejdskraft, siger forsker. DM vil holde arbejdsgiverne ansvarlige for, at det ikke resulterer i løndumping og underbetaling, siger formand for DM Kultur.
Kronborg er langtfra et enestående eksempel på en kulturinstitution, der hyrer akademikere ind på ikkeakademiske overenskomster.
Når en hel branche vidtgående er underlagt ad hoc-bevillinger og puljefinansiering, resulterer det i stadig mindre stabile løn- og ansættelsesvilkår, også for de akademiske medarbejdere. Det forklarer Janne Gleerup, der er arbejdslivsforsker på Roskilde Universitet.
"Mange har den grundforståelse, at vi her i landet har velorganiserede forhold på arbejdsmarkedet, og det er overordnet set rigtigt nok. Men der er sket en forråelse af vilkårene i blandt andet kulturbranchen, som risikerer at svække aftalerne mellem arbejdsmarkedets parter. Og vi skal være opmærksomme på konsekvenserne, hvis den forråelse bliver systemisk og generel," siger hun.
Der er sket en forråelse af vilkårene i blandt andet kulturbranchen, som risikerer at svække aftalerne mellem arbejdsmarkedets parterJanne Gleerup, arbejdslivsforsker på Roskilde Universitet
Dimittender fra nogle fag, herunder især de humanistiske, har altid skullet påregne at ‘shoppe lidt mere rundt’ end andre akademikere, før de lander på benene i arbejdslivet, forklarer Janne Gleerup.
"Men selv i dag, hvor vi har høj beskæftigelse, er der en lav grad af stabilitet for de ansatte på museerne og i kulturinstitutionerne. Det påvirker arbejdsmiljøet negativt og dermed også kvaliteten af det arbejde, institutionerne udfører," forklarer arbejdslivsforskeren.
Kronborg må ikke blive et gråzonearbejdsmarked
DM har ingen tal på, hvor mange akademikere der arbejder på ufaglærte overenskomster i kultur- og mediebranchen. Men en undersøgelse fra 2019 viser, at 16 procent er ansat i tidsbegrænsede stillinger på kultur- og mediearbejdspladser. Det er væsentligt flere end i de fleste andre brancher. Og for den enkelte medarbejder kan det have store konsekvenser, for eksempel at man ikke kan optage et lån i banken. Det fortæller Anders Dalsager, der er formand for flere end 6.000 medlemmer af DM Kultur og Medier.
Læs også
"Og derfor skal vi også være særligt opmærksomme på, at for eksempel jobbet som slotsvært på Kronborg ikke bliver til et gråzonearbejdsmarked, hvor akademikere udfører akademisk arbejde på ufaglært løn. Det må aldrig blive til slotsværtsløn, at akademikere bearbejder historisk stof og sammensætter undervisningstilbud, og vi vil holde arbejdsgiverne ansvarlige, hvis der sker løndumping og underbetaling," siger Anders Dalsager.
"Nationalmuseet skal som andre arbejdsgivere være meget tydelige omkring, hvad en stilling indebærer, og hvad fremtidsudsigterne er. Hvis en kulturinstitution ikke kan betale det, det koster at få høj faglig kvalitet, så må den begrænse, hvad den kan levere," siger formanden for DM Kultur og Medier.