Dansk Magisterforening

Eksistentiel karrierevejleder: Meningen opstår, når vi bliver opslugte

Spørg dig selv, hvilke dele af dit arbejde, der gør dig glad. Det anbefaler lektor Inger-Lise Vanja Petersen i Akademikerbladets nye podcastserie ’Karriere på hovedet’.

Podcast
Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Tal med dine kolleger og din chef om, hvad der skaber glæde og følelsen af mening i arbejdet. Det anbefaler lektor Inger-Lise Vanja Petersen i en ny podcast fra Akademikerbladet.

Vi retter ofte fokus i forkert retning, når vi kigger på vores karrierer. Vi tænker på titler og ansvarsområder, der giver prestige og signalerer succes. Men vi glemmer at stille det helt elementære spørgsmål: Hvad er det ved mit arbejde, der gør mig glad?

Sådan siger Inger-Lise Vanja Petersen. Hun er lektor ved Københavns Professionshøjskole, hvor hun forsker i eksistentiel karrierevejledning. Og det handler netop om at stikke spaden lidt dybere og stille de mere grundlæggende spørgsmål.

"Mange af os har en lineær karriereopfattelse, hvor karrieren er sådan en trappe, man bevæger sig op ad. Og når man så skifter job, skal man helst have mere i løn eller større ansvarsområder. Men i stedet kunne man spørge: Er der noget i dit nuværende job, som du savner og godt kunne tænke dig at lave? Er der noget, du laver nu, du godt kunne tænke dig at gøre mere? Er der nogle af dine kompetencer, du godt kunne tænke dig at bruge et andet sted?" siger hun.

Den eksistentielle MUS

Det centrale er, at mening er subjektiv. Det er en følelse, der opstår, og som typisk giver sig udslag ved, at man bliver meget opslugt af det, man laver. Og selv om der heldigvis er langt fra en nazistisk koncentrationslejr til en dansk arbejdsplads, gør det samme princip sig gældende.

"Mening er ikke noget, vi kan opsøge. Det er et afledt fænomen, som opstår, når vi bliver optaget af noget. Så hvis vi er så heldige at have et arbejde, hvor vi bliver meget optagede af det, så vil vi opleve det som meningsfuldt", siger Inger-Lise Vanja Petersen.

Det er den slags erkendelser, man kan blive klogere på ved at stille nogle mere eksistentielle spørgsmål omkring karrieren og arbejdslivet. For eksempel når man taler om arbejdet med sine kolleger eller sin leder.

"Jeg er fortaler for, at vi får etableret nogle fora på arbejdspladserne, hvor vi kan tale med kolleger, som befinder sig i samme situation som os selv. Det kunne også være MUS-samtaler, der indeholder elementer af det her, så lederen for eksempel spørger: Hvad er meningsfuldt i dit arbejde, og hvordan kan jeg hjælpe dig til, at du får mere af det?"