DM Akademikerbladet nr. 2, 2023
Kunstig intelligens skal reguleres
Kunstig intelligens (AI) har potentialet til at ændre radikalt på jobindhold, arbejdsformer og kompetencekrav på arbejdsmarkedet. Vi skal sikre, at det udvikles og bruges, så det understøtter vores samfund og arbejdsmarked, skriver DM's forperson, Camilla Gregersen.
Bør børn lege i jord, der er mistænkt for at være PFAS-forurenet?
58 danske daginstitutioner ligger på grunde, hvor man har mistanke om, at jorden overskrider grænseværdierne for PFAS, viser en opgørelse fra regionerne. Optaget af PFAS gennem huden er beskedent. Alligevel er forskere uenige om, hvorvidt børnene bør holdes væk fra at lege i den mistænkte jord.
Fællesskabet er alt
Julie Hasselager er veteranrådgiver i Aarhus Kommune. Hun støtter og rådgiver tidligere soldater, blandt andet i deres kontakt til kommunen.
Behold dine forsikringer – også efter, at du er stoppet på dit job
Måden, vi arbejder på, er under stadig forandring. Flere af os vælger i perioder at trække stikket. Vi holder en arbejdspause med familien, tager freelanceopgaver og skifter arbejde. Læs, hvordan du beholder dine forsikringer, når du er fratrådt dit job.
For Maja er både eventyrskrivning og kommunikationsstrategier blevet en del af arbejdsdagen
Maja Rasmussen er ny kommunikationsansvarlig i appvirksomheden Natureventyr, der tilbyder familievenlige gåture i naturen. Her nyder hun, at arbejdsopgaverne veksler mellem hendes forskellige faglige interesser.
Uzma Ahmed: Vi er nødt til at tale om de store følelser i arbejdslivet
Hun har selv prøvet at blive fyret, mobbet på jobbet og set sin politiske karriere kæntre med pressen i hælene. I år modtog Uzma Ahmed ildsjæleprisen fra Finn Nørgaard Foreningen for sit dialog- og integrationsarbejde. Nu sætter hun alle sejl til for at lede medarbejdere igennem store forandringer på arbejdspladser.
Pølsefabrik i modvind
Selvom investering i uddannelse lønner sig, skal universitetsstuderende uddannes kortere, mener regeringen.
Danskerne holder fast i bilen til arbejde
Seks ud af ti danskere tager bilen, når de skal til og fra arbejde, viser ny meningsmåling. Biltrafikken vil kun stige i fremtiden, fastslår leder i Vejdirektoratet.
Carsten blaffede på arbejde i tre måneder: Det var nemt
Den sociale entreprenør og aktivist Carsten Theede har eksperimenteret med at blaffe til arbejde. Nu vil han ændre danskernes transportvaner.
Matilda og Johanna følges på arbejde: Jeg er ofte ret spontan omkring min pendling
Et par gange om ugen holder Matilda Degn Vinther ind til siden på Lyngbyvejen, så Johanna Perens kan hoppe ind og få et lift med til deres fælles arbejdsplads. De arbejder i forskellige afdelinger og har også forskellige arbejdsrytmer, men har alligevel fundet en måde at samkøre.
Cyklister: Vi mangler 2.275 km cykelsti
Vi har spurgt Jens Peter Hansen, landsformand i Cyklistforbundet, om, hvordan vi får flere til at cykle på arbejde.
Line genfandt arbejdsglæden med sin egen podcast: Der skal være ting i mit liv, som ikke handler om at tjene penge
I snart tre år har Line Reeh produceret podcasten ’Endelig Mandag’ om det moderne arbejdsliv. Her får hun stillet sin længsel efter at gå fagligt i dybden – til gengæld tjener hun ikke en krone.
Sådan starter du din egen podcast
Går du også med drømmen om at lave din egen lydfortælling? Her får du Line Reehs gode råd til, hvordan du kommer i gang.
Eksistentiel karrierevejleder: Meningen opstår, når vi bliver opslugte
Tal med dine kolleger og din chef om, hvad der skaber glæde og følelsen af mening i arbejdet. Det anbefaler lektor Inger-Lise Vanja Petersen i en ny podcast fra Akademikerbladet.
Tine har lært, at det næstbedste også kan være godt
Tine Andersen faldt på arbejdspladsens spejlglatte parkeringsplads og brækkede anklen. Nu lever hun med konstante smerter. 8 år har det taget at afslutte arbejdsskadesagen.
190.000 mennesker følger Mushtaqs arbejde: AI har ændret hans liv
Studerende trænes i at reproducere viden, men programmer som ChatGPT kan gøre det lige så godt eller bedre. Så hvad nu? Indtil videre går en pakistansk forsker i Odense offensivt til værks.
5 AI-programmer til studerende
ChatGPT kan meget, men der er også meget, den ikke kan, fx leverer den ikke altid korrekte svar. Hvis du er på udkig efter seriøse AI-programmer til studierne, foreslår Mushtaq Bilal Blandt andet følgende fem. Hans favoritprogram er imidlertid ikke på listen, for det er ikke AI-baseret. Det hedder Zotero og hjælper dig med at indsamle, organisere, annotere, citere og dele forskning. Og så er det gratis.
Leas chef ringede kl. 23 om aftenen: Han blev sur, hvis jeg ikke tog den
13 kilder fortæller nu om et giftigt arbejdsmiljø under direktør Carl Emmanuel Larsen på Danmarks ældste idrætsuddannelse. Han ønsker ikke at udtale sig.
Underviser blev bedt om at forfalske litteraturlisten – nu klager studerende over uddannelsen
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen overvejer at gå ind i sagen efter beretninger om ukvalificerede undervisere og lav kvalitet på Paul Petersens Idrætsinstitut.
Endnu en fagforening fusionerer med DM: Vores medlemmer arbejder side om side
Efter fusionen bliver DM den største fagforening for kultur- og biblioteksansatte.
Tayo er eneste politiker i DM Pensionist – så hvad gør hun nu?
Der er kun ét bestyrelsesmedlem i DM Pensionist. Alligevel er fremtiden lys for pensionisternes faglige fællesskab, siger Tayo Lill Andreasen.