Spring menu over
Dansk Magisterforening

Vi skal ikke have ondt af dem

Anne Lejbach Jørgensen

Anne Lejbach Jørgensen, seniorkonsulent i Røde Kors, laver integrationsaktiviteter i samarbejde med frivillige. Her er hun i samtale med en ukrainer, som er på besøg i en social café i Aarhus (Anne Lejbach er kvinden i sortblomstret bluse ved højre bordende). © Foto: Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
Del artikel:

Anne Lejbach Jørgensen, seniorkonsulent i Røde Kors, er med til at tilrettelægge modtagelse af flygtninge og afholde integrationsaktiviteter i samarbejde med frivillige.

Mange af flygtningene er kvinder og børn fra Ukraine. For dem handler det i meget høj grad om at få en hverdagsramme, som kan fungere, indtil de forhåbentlig skal tilbage til børnenes fædre og deres job. En ramme, som de fx får i en social café i et medborgerhus i Aarhus:

"Den sociale café imødekommer dels et stort socialt behov – et sted at mødes med andre ukrainere – dels er det et sted at få praktiske informationer. Det er de små ting, der gør en forskel. Fx: Netto og Aldi er billigere end Føtex. Hvordan virker bussystemet, hvordan virker NemID, hvordan virker vaskemaskinen i fællesvaskeriet? Hvor er der gode legepladser? Og så er der det spørgsmål, som alle stiller, og som nok er det sværeste at svare på: Hvor møder man danskerne?

Vi skal huske, at de er tvunget på flugt, og at de vil og skal hjem igen. Det betyder, dels at de er meget motiverede for selv at bidrage til aktiviteter, dels at det ikke er langsigtede initiativer, der er brug for lige nu.

Det er vigtigt, at nogle rækker hånden ud og viser medmenneskelighed, mens de er her. Vi skal ikke give dem omklamrende omsorg, men skabe et rum for empowerment og gøre deres ophold så godt som muligt. De er jo ganske almindelige mennesker som os. Vi kan ikke tillade os at lade være".

Anne Lejbach Jørgensen
© Foto: Simon Jeppesen