Vi skal forsvare de unges uddannelse og vise akademikeres værdi
© Foto: Rasmus Kongsgaard
Der er ingen arbejdsgivere, der efterspørger 4-årige halvkandidater, og de unge, der må nøjes med den uddannelse, kan risikere at blive stillet dårligt på arbejdsmarkedet, skriver DM's formand, Camilla Gregersen.
Skiftende regeringer har forsømt at skaffe nok sygeplejersker, pædagoger og lærere. I stedet har de kørt de faggrupper over, når de har protesteret over for eksempel folkeskolereformen. Nu viser det sig – sært nok – at det er svært at rekruttere unge ind på de uddannelser.
Regeringens svar på problemet er at skære i universitetsuddannelserne, så kun halvdelen af de studerende skal have en 5-årig uddannelse.
Ændringen bliver solgt som en investering, men uanset hvordan man vender og drejer det, så er det ikke en investering i de unges uddannelse at give dem mindre tid til at dygtiggøre sig.
DM har i mange år påpeget den dårlige uddannelsesøkonomi og sagt, at der skal være tid til både undervisning og feedback. Men den ringe økonomi, som politikerne selv har besluttet, skal ikke bruges som argument for at skære kandidatuddannelsen ned til kun 1 år.
Nationaløkonomer vurderer, at regeringen – hvis den får opbakning til forslaget – udsætter ungdomsårgangen og samfundet for et økonomisk eksperiment. Men vi skal ikke gamble med de unge!
Der skal være tid til at læse, reflektere og tænke selvstændigt, og der skal være tid til at komme i praktik og tage på udlandsophold. Det er vigtigt, at vi har forskellige uddannelser, og universiteterne skal ikke være professionshøjskoler eller erhvervsakademier.
Forslaget om 4-årige kandidatuddannelser vil presse de unge endnu mere, og der er en stor risiko for et A- og B-hold
Forslaget om 4-årige kandidatuddannelser vil presse de unge endnu mere, og der er en stor risiko for et A- og B-hold. Der er ingen arbejdsgivere, der efterspørger 4-årige halvkandidater, og de unge, der må nøjes med den uddannelse, kan risikere at blive stillet dårligt på arbejdsmarkedet.
Drop forslaget. Universiteterne har jo netop bygget broer til erhvervslivet ind i de 2-årige kandidatuddannelser, og dimittendledigheden har aldrig været lavere end nu. Der er stigende efterspørgsel efter vores 5-årige kandidatmedlemmer – sidste år blev hvert tredje privatansatte medlem af DM forsøgt headhuntet.
De videnstunge erhverv i Danmark står for hundreder af milliarder kroner i omsætning og beskæftiger mange mennesker. De er dybt afhængige af, at der er nok veluddannede kandidater. En sænkning af niveauet for de videregående uddannelser kan have uoverskuelige konsekvenser, hvis det bliver mindre attraktivt at placere virksomheder i Danmark. Det vil gøre hele samfundet fattigere.
Det er ekstra paradoksalt, at regeringen præsenterer denne kæmpe omstrukturering af universiteterne, samtidig med at de taler om afbureaukratisering. I løbet af de seneste 20 år har der været 29 reformer på universiteterne!
Samtidig vil flere partier skære i administration på det kommunale område. Men KL’s opgørelser viser, at der ikke er kommet mere administration, og DM’s medlemmer i kommunerne er langtfra "kolde hænder" (uh, hvor jeg hader det udtryk!) – de arbejder med at sikre vores drikkevand, de behandler byggesager, laver arrangementer for borgerne, hjælper udsatte børn og sikrer demokratiet i kommunerne. Der er brug for dem!
Vores medlemmer er guld – eller milliarder – værd for Danmark, uanset om de arbejder i det offentlige eller private eller stadig er studerende. Det skal vi sammen synliggøre under valgkampen.