Petros vil give studerende bedre praktikforløb med en ny digital platform
Petros Draiby fik afslag på praktik på grund af manglende erfaring. Så fik han ideen til en praktikportal og kom i praktik i softwarevirksomheden Thirdroom, hvor han nu er fastansat med at videreudvikle en praktikportal. © Foto: Büro Jantzen
Petros Draiby blev inspireret til at udvikle et digitalt praktiksite for studerende, da han fik afslag på virksomhedspraktik på grund af manglende erfaring.
Da Petros Draiby blev færdiguddannet i 2020, gjorde han alt for at gøre sig mere "employable". Han tog på a-kassens kurser i LinkedIn og det gode kaffemøde. Han søgte også virksomhedspraktik, da han havde hørt, at det var den mest effektive metode til et hurtigt job som nyuddannet akademiker.
Men han fik afslag fra virksomheden, der skulle ansætte en praktikant. Grunden var, at han manglede erfaring.
"Det var jo ironisk, når virksomhedspraktikken skal være med til at give dig erfaring på arbejdsmarkedet", siger Petros Draiby, der har en kandidatgrad i filosofi fra RUC.
Efter afslaget fik han ideen til en digital praktikportal for studerende, så det kan blive nemmere at prøve kræfter med arbejdsmarkedet allerede under studiet.
"Jeg tænkte meget over, at de gode tilbud fra a-kassen, som jeg brugte som dimittend, faktisk havde været ret fede som studerende. Det vil lette trykket en del i overgangen fra studie til arbejdsliv", siger Petros Draiby.
Han havde fortalt om ideen til praktikantportalen til sin kandidatvejleder, som også er forbundet til softwarevirksomheden Thirdroom, der var i gang med at udvikle en digital løsning for praktikantarbejdsmarkedet for universitetsstuderende.
Petros Draiby kom endelig i virksomhedspraktik hos Thirdroom og kalder sig selv for den perfekte case:
"Jeg var i virksomhedspraktik for at få erfaring, så jeg kunne få et job. Og i min praktik arbejdede jeg for at få flere i praktik under studiet, så de hurtigere kunne få et job og ikke endte i min situation", siger han.
Høj efterspørgsel
Efter virksomhedspraktikken blev Petros Draiby ansat fast i Thirdroom, og hans ide om en praktikordning matcher og komplementerer nu Thirdrooms egen udvikling af den nye digitale portal for studerende, som har fået navnet Mastership.
Portalen er stadig i den spæde udviklingsfase, men der er stor interesse fra både virksomheder, universiteter og de studerende. Flere studenterforeninger oplever nemlig udfordringer ved praktikantarbejdsmarkedet, som det ser ud i dag, siger Petros Draiby.
"De savner, at der kommer bedre styr på, hvad man skal have ud af praktikken, og så efterspørger de gennemsigtighed. Derfor er det et format, der stiller sig på de studerendes side. Lige nu er der ikke noget, der holder virksomhederne ansvarlige, så der er ingen konsekvens ved at lade være med at leve op til praktikkens regler".
Også arbejdsgiverne efterspørger mere systematik og overblik, oplever Petros Draiby.
"Jeg tror, nogle virksomheder sætter deres praktikanter til at hente kaffe, fordi de ikke ved bedre", siger han.
Thirdroom Mastership
Thirdroom Mastership er en tilføjelse til Thirdroom RUC, der er en onlineportal, der allerede nu bruges af 1.000 studerende på RUC. Masterhip lanceres i efteråret 2022.
På Thirdroom har hver studerende sin egen profil med en dynamisk portefølje, så de allerede under studiet har et overblik over egne kompetencer.
Med den nye platform, Mastership, skal virksomheder også have en profil, der viser, hvilke kompetencer de efterspørger hos en praktikant.
Det skal gøre det mere transparant at søge praktik både for praktikant og for virksomhed.
Gensidig kvalitetssikring
Målet med Thirdroom Mastership er at indbygge en kvalitetssikring af praktikken på platformen og skabe en bedre matchmaking mellem virksomheder og praktikanter – så begge er sikre på, at de gør det, som skaber værdi for hinanden.
Kvalitetssikringen vil blandt andet ske gennem en obligatorisk afsluttende udtalelse fra praktikanten og virksomheden, som bliver offentliggjort på begges Thirdroom Mastership-profiler.
Der vil også være en mentorshipordning, der vil tvinge virksomheden til at sikre, at praktikanten får det praktikforløb, som vedkommende har ret til: Virksomheden skal nemlig sætte en time af om ugen til en snak med praktikanten om forløbet.
Men er det ikke universiteternes ansvar at løfte opgaven om at kvalitetssikre praktikken for de studerende?
"Jo, det kan man sige. Faktum er dog, at praktikantarbejdsmarkedet er faldet mellem to stole. Universiteterne har svært ved at løfte opgaven selv, på samme måde som vi kan. Vi kan rykke hurtigt, fordi vi har overblikket", svarer Petros Draiby.
Lige nu er planen, at Thirdroom Mastership skal prøves af på Roskilde Universitet, hvor Thirdrooms software allerede er i brug hos eleverne. Men drømmen er, at det bliver et værktøj, der bliver brugt på tværs af universiteter, startups og organisationer.