Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nu spørger jobansøgere til vores bæredygtighedsagenda

Tom Heron

"Vi driver projekter sammen med vores kunder for cirka 55 mia. om året. Hvis vi er dygtige til at gøre dem bæredygtige, kan vi have en kæmpe indvirkning", siger Tom Heron, direktør for bæredygtighed, digitalisering, planlægning og miljø i NIRAS. © Foto: Tobias Nicolai

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

"Hvis vi er dygtige til at gøre vores eksterne projekter bæredygtige, kan vi sætte et kæmpestort aftryk", siger NIRAS-direktør Tom Heron.

"Hvordan arbejder I med bæredygtighed? Er det reelt, eller bare noget I siger?"

Tom Heron er direktør for bæredygtighed, digitalisering, planlægning og miljø i NIRAS, som er en rådgivende ingeniørvirksomhed. Han fortæller, at de nu oplever, at folk spørger: "Hvad gør I selv?", når de ansætter nye medarbejdere.

"Sådan var det ikke for bare to år siden", siger han.

NIRAS har længe arbejdet med bæredygtighed, både internt i virksomheden og i de eksterne projekter, hvor de leverer viden til kunder.

I NIRAS kan man være chef og arbejde 37 timer om ugen

Som konsulentvirksomhed er det begrænset, hvad NIRAS internt kan gøre for klodens bæredygtighed.

"Men vi har selvfølgelig kontordrift, firmabiler, papir- og affaldsstrømme og kantine, og der gør vi alt det traditionelle som at sænke energiforbruget, sætte ladestandere op, spise mindre kød i kantinen, genanvende kaffegrums, lade være med at slå græs osv.", siger han.
I Tom Herons verden hører sådanne tiltag til i den mere banale ende, og man skal selvfølgelig bare gøre det. NIRAS er videre og rykker nu på eksempelvis ligestilling, når det handler om både religion, køn, hudfarve og seksuel orientering.

"Det er et område, hvor der mange steder længe har været smukke ord og hensigter, men mindre reel handling. I virkeligheden vil vi have større rummelighed, og vores mål er fx, at repræsentationen af mænd og kvinder på alle områder skal svare til den samlede population i NIRAS, som er 60 procent mænd og 40 procent kvinder", siger han.

Men Tom Heron oplever ofte, at kvinder, som tydeligvis ville være skidegode til ledelse, som han siger, holder sig tilbage.

Tom Heron
© Foto: Tobias Nicolai

"De vil nå så meget andet, interesser, børn osv., så jeg siger til dem, at man sagtens kan være chef hos os og have en normal 37-timers arbejdsuge".

"Vi vil enormt gerne have chefernes arbejdsuge ned under 40 timer. Det er problematisk og giver nemt en ubalance mellem job og privatliv, hvis du stabilt arbejder 45 timer eller mere, medmindre det er det, du ønsker at gøre. Vi skal hjælpe hinanden med det, for uanset hvor meget man arbejder, bliver man ikke færdig, når ugen er slut. Løsningerne er delegering og samarbejde, og det drejer sig om at finde den gode balance. På den måde får vi det bedste ud af hinanden på både kort og langt sigt", siger han.

NIRAS’ store aftryk ligger i de eksterne projekter

Tom Heron fortæller, at NIRAS’ helt store mulighed for at sætte et bæredygtigt aftryk på kloden er den kæmpe indvirkning, som de mange projekter har på omgivelserne.

"Vi driver projekter sammen med vores kunder for cirka 55 mia. om året, og hvis vi er dygtige til at gøre dem bæredygtige, kan vi have en kæmpe indvirkning", siger han.

"Hvis det fx handler om en bygning til et vandværk, et højlager eller andet, spørger vi kunden, hvad bæredygtighed betyder hos dem. Vi tager en fælles tur i helikopteren og kigger på interessenterne, brugerne og naboerne. Vi undersøger altid, om der er noget andet, vi kan gøre, når vi er i gang. Det kunne være et flot landskab, en bålplads eller en klatrevæg", siger han.

Noget andet kan være at tale om at skabe arbejdspladser til folk med nedsat arbejdsevne eller ensomme unge.

"Otte procent af alle unge er påvirket af ensomhed i svær grad. Det er jo næsten en ud af hver tiende, og hvis vi kan inkludere dem i et arbejdsfællesskab, har det en kæmpe bæredygtighedseffekt. Det smitter af på sundhedsstatistikker, kriminalitetsstatistikker osv.", siger Tom Heron og fortæller, at det at gøre noget godt for kloden er centralt.

"De fleste, der arbejder hos os, vil gerne være med til at redde verden. Det er en særlig del af vores dna", siger han.