Dansk Magisterforening

LGBT+-netværk: Nu flyver vi

Liv Hernø-Toftild og Janni Nielsen står bag nyt LGBT+-netværk i DM, som vil være Danmarks mest attraktive fagforening for LGBT+-personer. © Foto: Troels Kølln

Af Troels Kølln
Del artikel:

En gruppe medlemmer er gået sammen i et netværk, der skal forbedre arbejdslivet for LGBT+-personer. Til kongressen fik de vedtaget to forslag.

Det står nu i arbejdsprogrammet, at "alle uanset baggrund og identitet skal have mulighed for at udnytte deres faglige potentiale".
DM har meldt ud offentligt, at man vil være Danmarks mest attraktive fagforening for LGBT+-personer.

Vi har talt med to af medlemmerne bag netværket.

Liv Hernø-Toftild:
"For os er det personligt. Vi vil gerne kunne gå på arbejde, ligesom alle andre, uden at risikere diskrimination og utryghed. Jeg er nonbinær, og det er sjældent noget, jeg er åben om i arbejdssituationer, fordi jeg ved, det kan skabe problemer for mig og min karriere.

44 procent af de danske LGBT+-personer ved ikke, om de kan gå til deres fagforeninger med deres arbejdsrelaterede udfordringer. Sådan skal det ikke være. Alle LGBT+-medlemmer skal vide, at de kan ringe til DM og blive mødt af en ansat, der har viden om og professionel forståelse for de udfordringer, som LGBT+-personer oplever på arbejdspladsen eller studiet. DM skal kommunikere: Vi har din ryg, og de ansatte skal være rustet til at støtte LGBT+-personer i, hvordan de navigerer i deres arbejdsliv".

Janni Nielsen:
"Vi og andre queers har selv meget personligt på spil i denne sag. Vi skal springe ud kontinuerligt – også her på kongressen – og det kan være svært at sætte sig ind i for andre, hvor udsat man er i sin hverdag. Vedtagelsen af de to forslag kan få enorm betydning for alle dem, der mistrives på deres arbejdspladser og studier, fordi de ikke kan være sig selv. LGBT+-rettigheder handler om menneskeliv, og mange LGBT+-personer mistrives, nogle er endda selvmordstruede. I netværket kan vi desværre alle fortælle historier om usikkerhed, diskrimination og frygt for at være sig selv på arbejdspladsen. Derfor vil vi sikre et arbejdsmarked, hvor der er plads til alle. DM kan gøre meget mere på dette område, og vi anser vedtagelserne som værende en kickstart af konkrete forbedringer, der demonstrerer, at vi som fagforening går ind i kampen for mangfoldighed og lige rettigheder med fuld kraft".

Liv:
"Lørdag aften på kongressen besluttede vi at sende en resolution ind til vedtagelse dagen efter. Det krævede underskrifter fra tre andre medlemmer, men det var intet problem. På under en time havde vi 21. Det var et rollercoasterride at få så stor opbakning efter at have været nervøs for, om det kunne lykkes. Ikke en eneste af de personer, vi har spurgt, har sagt nej. Det er stort, synes jeg, og det giver en tryghed og en lyst til at kæmpe videre. Nu flyver vi".

Janni:
"Andre fagforeninger og LGBT+-netværk har allerede udviklet politikker og vejledninger, der bl.a. sikrer transpersoners rettigheder, LGBT+-personers lige muligheder i relation til barsel m.m. DM’s mangfoldighedspolitik skal have vinger, og med vores netværks idéer kan DM gå forrest i kampen for at sikre, at vi alle sammen kan gå trygt på arbejde og vide, at vi kan være os selv. Vi glæder os enormt til at samarbejde med bestyrelsen og sekretariatet om at realisere de tiltag, der er nødvendige for, at vi lykkes med vores mål om et trygt arbejdsmarked og studieliv for alle".

Liv Hernø-Toftild og Janni Nielsen deltog begge på kongressen og er medlemmer af netværket for LGBT+-personer i DM. Netværket er for både LGBT+-personer og allierede i og uden for DM.

 

Læs også