Hvad giver dig et bæredygtigt arbejdsliv?
© Foto: Rasmus Kongsgaard
Det er tid til, at vi skaber et arbejdsliv, der både er bæredygtigt og fleksibelt, skriver DM's formand Camilla Gregersen.
Når du læser disse ord, har vi netop vedtaget et nyt arbejdsprogram for de næste tre år på DM’s kongres, som vi holder hvert tredje år. I skrivende stund ved jeg ikke, hvad der bliver vedtaget. Men der er noget, som jeg håber på, og som hovedbestyrelsen i DM bakker op om. Så jeg vover at skrive det her og inddrage jer i det. For det handler om vores arbejdsliv.
Nogle medlemmer har stillet et kongresforslag om, at vi i de næste tre år skal "afdække modeller for kortere arbejdstid og fleksibilitet i arbejdslivet". Det synes jeg altså er ret spændende!
Jeg møder rigtig mange medlemmer, som har lyst til at gentænke arbejdslivet og tænke i livsfaser
Jeg møder rigtig mange medlemmer, som har lyst til at gentænke arbejdslivet og tænke i livsfaser. Ligesom jeg møder medlemmer, der drømmer om at tage et afbræk fra arbejdslivet midt i 40’erne eller 50’erne, hvor de måske endda vil skifte spor for at arbejde inden for et helt andet felt. Og det kan være, at vi skal indrette arbejdsugen anderledes?
På vores kongres er der også medlemsforslag om, at "vi skal finde nye, fleksible måder at organisere og udvikle arbejdslivet på, og at der skal være karrieremuligheder gennem alle arbejdslivets faser". Bemærk, at det er inden for samme tema – plus en dejlig kritik af aldersdiskrimination. Det fortæller mig, at det er noget, som optager mange forskellige medlemmer. Jeg tror, at det er tid til, at vi skaber et arbejdsliv, der både er bæredygtigt og fleksibelt.
Stress, arbejdspres og mistrivsel. Det håber jeg, at vi kan lægge bag os – og komme hen til et bæredygtigt arbejdsliv.
Det kræver, at man grundigt inddrager medarbejderne på de enkelte arbejdspladser. Her skal vi tage hensyn til forskellige medarbejdergrupper og opgaver og samtidig tage et kollektivt ansvar for helhed og sammenhængskraft på arbejdspladserne.
Det nytter ikke, at vi kun udvikler individuelle løsninger, for de individuelle løsninger griber jo ind i andres mulighedsrum for løsninger. Nogle har fx brug for fleksibilitet på grund af familie, andre mistrives med hjemmearbejde, andre igen har lang transport og vil gerne udnytte tiden bedre og derfor arbejde hjemme. Alt det skal vi have til at gå op i en helhed, hvor vi alle kan trives. Der er selvfølgelig også medlemmer, der ikke oplever arbejdstid som det væsentligste, men som vægter løn og arbejdsvilkår højere. Det har vi som altid et skarpt fokus på.
Jeg håber, at vi sammen kan rejse debatten og finde fælles løsninger, så vi kan få et godt arbejdsliv, hvor vi alle kan trives og bringe vores faglighed i spil på arbejdsmarkedet. Hvor vi kan skabe ny rummelighed, uden at det ender i grænseløshed.
Med de tanker i baghovedet går jeg til DM’s kongres og glæder mig over, at vi har et stærkt medlemsdemokrati, hvor der er plads til nytænkning og diskussion, og hvor nye forslag møder besindighed og udfordres igen. Jeg tror på, at vi sammen kan skabe et bedre, bæredygtigt arbejdsliv – i samklang med at vi forsøger at passe på miljø og klima, så vi samlet bidrager til en mere bæredygtig verden.