DM Akademikerbladet nr. 3, 2022
Hvad giver dig et bæredygtigt arbejdsliv?
Det er tid til, at vi skaber et arbejdsliv, der både er bæredygtigt og fleksibelt, skriver DM's formand Camilla Gregersen.
Hvorfor så meget why?
Det er nemmere at finde et nyt amerikansk bullshitbegreb på en dansk arbejdsplads end en god serie på Netflix, skriver redaktøren. For det er ikke længere nok at være glad for sit arbejde. I dag skal vi alle sammen også have purpose og besvare spørgsmålet om the big why?
Alle skal vi dø
Pernille Mølgaard Andersen er biolog og formidlingsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus. I over 25 år har dissektion af dyr for et publikum været en vigtig del af hendes formidlingsarbejde. Hvaler, ulve, løver og her: en brun bjørn på 2½ år og ca. 100 kg fra fangenskab i Danmark.
En diagnose for afhængighed af computerspil – er det til gavn eller ulempe?
Vi har spurgt eksperterne Rune Aune Mentzoni og Rune Kristian Lundedal Nielsen, der har hver sit synpunkt på det.
Ved du, hvor meget du har sparet op i pension?
Du tænker sikkert, at pension er fjernt, og at der stadig er en del år, til du skal bruge pengene fra din pensionsopsparing. Men pension er faktisk andet end opsparing, til tiden efter at du har sagt farvel til arbejdsmarkedet. Du har nemlig også en række forsikringer, der kan blive udbetalt, hvis du bliver for syg til at arbejde eller får en livstruende sygdom.
Tilbage til formidlingseksperimenterne: Fra rock til Storm P
Sidsel Risted Staun rykker fra ROMU til Frederiksberg som formidlingschef.
Feminisme giver bedre arbejdspladser
Feministisk ledelse er vejen frem, mener Lars Koch, der er ny generalsekretær for Oxfam IBIS. Kan medarbejderne vente sig store forandringer, eller er udmeldingen bare en intellektualiseret omgang managementbullshit fra en 56 år gammel halalhippie? Vi er gået Lars Koch på klingen.
Politikerne vil have tusindvis af ukrainske flygtninge i arbejde. Men ingen ved, hvordan det egentlig går
Regeringen forventede i marts, at mere end 100.000 ukrainske flygtninge ville komme til Danmark, og at mange ville træde ind på arbejdsmarkedet. Sidst i maj var knap 200 ukrainere registreret i arbejde.
Afskaffelse af fridage frister igen arbejdsgivere – men prisen kan blive høj
Arbejdsgiveres trang til at finde lønbesparelser uden for overenskomsterne er ikke forsvundet. Med nød og næppe kan ansatte i Københavns Kommune foreløbig beholde deres betalte fridage mellem jul og nytår.
Akademikerformand: "Tonedøvt at lege med betalte fridage"
Politikere og arbejdsgiverne bør tænke sig om en ekstra gang, før de piller ved kutymefridage, advarer akademikerformand. Kvalificeret arbejdskraft hænger ikke på træerne.
Ellen-fælden
Før interviewet var journalisten smilende – så blev hun pludselig iskold. Det har lært Morten Elsøe, at han ikke kan stole på andre.
Viser "Ellen Imellem", at forskeren er død som intellektuel tænker?
I medierne skal forskeren agere som en neutral formidler af evidens. Sådan har det ikke altid været.
"Jeg er rystet over, at der er så mange fortællinger, der ligner min"
Soloselvstændige, der søgte om hjælpepakke under corona, bliver nu bedt om dokumentation igen og igen. Bettina Prühs er en af dem, der er dybt frustreret over myndighedernes bureaukrati.
Arbejder du hjemme mere end to dage om ugen?
Kravene til hjemmearbejde er blevet lempet for at gøre dem "mere tidssvarende". Det har betydning for dig, der har faste hjemmearbejdsdage.
Maskuline dyder belønnes. Feminine dyder straffes
Homoseksuelle mænd i registrerede parforhold tjener 15 procent mindre end heteroseksuelle mænd.
Du skal ikke fyres for at forsvare arbejdsmiljøet
Arbejdsmiljørepræsentanter skal have samme beskyttelse mod fyringer som tillidsrepræsentanter, lyder ny anbefaling. Vigtigt rygstød, siger Helene Kannegaard, der har været AMR i tre år.
Klaus skriver digte, mens han forsker
Poesien giver mig en anden måde at tale om verden på. Jeg kan beskrive nogle dybere processer, som jeg ikke kan komme omkring i en videnskabelig artikel, siger Klaus Thestrup.
Hvad meningsfuldhed på arbejdspladsen er, og hvorfor vi alle bliver ved med at jagte den
Purpose, meningsfuldhed og The Why er alle begreber, der beskriver det samme: Menneskets behov for at finde den større mening ved at gå på arbejde.
Din barsel gør dig bedre – det bør din chef vide
Over halvdelen af de medarbejdere, der kommer tilbage fra barsel, overvejer at søge nyt job. En tredjedel gør det.
Europa mangler danske embedsfolk
Der skal udarbejdes en aggressiv plan for, hvordan vi rekrutterer dygtige danske embedsmænd til Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet, skriver Morten Helveg Petersen.
Sæt arbejdstiden ned!
Fagforeninger og politikere har ad flere omgange kæmpet for en arbejdstid, der passer til den tid, vi lever i. Men i 30 år har vi ikke vekslet produktivitetsstigning til andet end lønstigninger til forbrug og betalt med øget stress, skriver repræsentanter for Bæredygtig fagforening.
En svinestreg fra CBS med forspildte muligheder for DM og Akademikerbladet
En rystende historie fra CBS, som beskrives i Akademikerbladet nr. 2 om ph.d.-studerende Louise Kochs sag fremstår som et grelt ledelsessvigt fra CBS i uskøn forening med kynisme og arrogance. Som sagen fremgår i Akademikerbladet, er det ikke kun CBS, der svigter. Det samme gør DM og bladet, mener Annette Faye Jacobsen.