Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 2, 2022

Tema om strik på arbejdet

Download magasin

Vi skal tage trivselskrisen dybt alvorligt

Unge har ikke brug for at blive bebrejdet, når de mistrives. De har brug for, at vi tager deres udfordringer og problemer alvorligt, skriver formand i DM Camilla Gregersen.

Leder

Det termobariske paradoks

Om aftenen efter puttetid, når jeg ligger udmattet på en madras i mine børns værelse, trækker jeg fingrene ned over et feed af død og ødelæggelse, skriver redaktøren.

Redaktørens kommentar

Hjemmearbejde – er det godt for arbejdspladsen?

Efter to år med coronanedlukninger har mange danskere fået smag for hjemmearbejdet, og på mange arbejdspladser er medarbejdernes forventninger, at de faste hjemmearbejdsdage er kommet for at blive. Men hvordan skal man forholde sig som chef, og hvad er egentlig godt for arbejdspladsen? Det har ledelseseksperterne Louise Luxhøi og Lea Lund hvert deres syn på.

Har gjort København til førende cykelby: Cykeldame på nye stier

Marie Kåstrup skifter fra Københavns Kommune til privat byudviklingsrådgiver.

Ved du, hvor meget du har sparet op i pension?

Du tænker sikkert, at pension er fjernt, og at der stadig er en del år, til du skal bruge pengene fra din pensionsopsparing. Men pension er faktisk andet end opsparing til tiden efter, at du har sagt farvel til arbejdsmarkedet. Du har nemlig også en række forsikringer, der kan blive udbetalt, hvis du bliver for syg til at arbejde eller får en livstruende sygdom.

Faste elementer

Maskemysteriet

Engang var det kun din bedstemor, der havde blikket stift rettet mod garnnøglets dans om rundpinden. Men for godt 10 år siden begyndte trenden at stikke helt af, og i dag må krusedullerne på notesblokken ofte se sig slået af perlestrik, hæklenåle og mønsterdiagrammer, når der er møde på jobbet. Hvorfor? Vi trevler maskemysteriet op.

Det professionelle dilemma: Bør du strikke på jobbet?

Frederiksberg Kommune fik sin egen lille strikkegate, da to byrødder tweetede om strik til byrådsmøderne. Men det er helt okay at strikke til møder, siger forsker. Bare tag dig et par forholdsregler.

Kommissær og strikkekone: "Knitting keeps you focused"

EU´s konkurrencekommissær strikker altid under officielle møder, og hun har altid har et par pinde og et garnnøgle gemt i sin taske.

Elsebeth underviser i stress-reducerende strik

Strikkeriet hjalp tidligere adjunkt Elsebeth Fjord på benene efter en langvarig stresssygemelding. Og det gav hende ideen til et arbejdsliv, der kombinerer hendes glæde ved både håndarbejde og undervisning

Tema om strik på arbejdet

Politikere og frivillige dominerer ledelser af museer

Kun 32 ud af 93 statsanerkendte museer har formuleret krav om professionelle kompetencer for medlemmer af bestyrelsen. Hvert tredje museum har udelukkende politikere og museumsforeninger i bestyrelsen.

Troels har været formand for bestyrelsen i 43 år, men ”jeg er ikke uundværlig”

Den 83-årige kunstentusiast Troels Bidstrup Hansen er muligvis Danmarks længst siddende bestyrelsesformand.

Tema om museumsledelse

Udflytning lukker 4.350 studiepladser

4.350 studiepladser forsvinder i København, Aarhus, Odense og Aalborg

Kasper Hjulmands drøm: Jeg vil have et elitecenter, hvor spillerne går side om side med forskerne

Landstræner Kasper Hjulmand vil have den nyeste idrætsforskning flyttet helt ud i benene på sine spillere. Derfor drømmer han om at få etableret et elitecenter, hvor forskere og spillere kan samarbejde formelt og uformelt.

Hvad i alverden laver du?

Som akademiker har du måske svært ved at forklare andre, hvad dit job går ud på. Så når dine venner spørger dig, hvad du laver, svarer du febrilsk: "Noget med HR". Mest af alt for ikke at gøre forvirringen total. Vi går bag om de uforståelige jobtitler og spørger tre medlemmer: Hvad i alverden laver du?

Det store paradoks: Hvordan kan man blive stresset af sin ønskeopgave?

Bettina Prühs er stressekspert, og alligevel kommer hun selv faretruende tæt på sin stresstærskel. Hun er optaget af det paradoksale i, at højtuddannede får stress, selv om arbejdsvilkårene aldrig har været bedre, og fleksibiliteten ikke har været større.

Dansk udstilling sendt hemmeligt til Rusland og afvist for "historisk unøjagtighed"

Uden museumsinspektørens viden blev materiale fra udstillingen "Russerne kommer!" sendt til gennemsyn hos kulturministeriet i Moskva.

Historien under angreb

Det lokale arkiv i Tjernihiv i Ukraine er en sand guldgrube for historikere som Gregory D. Aimaro, der afdækker landets forpinte rolle som kampplads for det 20. århundredes totalitære ideologier. Nu er arkivet bombet.

Louise fik ødelagt sit ph.d.-forløb på CBS

CBS pressede ph.d.-studerende Louise Koch ud i et årelangt forløb med mangelfuld vejledning og alt for meget pålagt undervisning.

Nyheder

"Jeg siger jo heller ikke, at jeg er hetero, på jobbet"

En af fagforeningens fornemmeste opgaver er at sikre alle medlemmer et godt arbejdsmiljø - også for LGBT+-personer, der oplever diskrimination på arbejdspladsen, skriver tre medlemmer.

Debat