Spring menu over
Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

DM Akademikerbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra sommerens små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Minister fik sure løg

Det er populært blandt politikere at lege almindelige mennesker og lægge madfotos op på SoMe. Den slags kan dog give bagslag, hvilket statsministeren – Makrel-Mette – kan fortælle om. Det gjorde det også for sundhedsminister Magnus Heunicke, som fik behov for at fortælle om sine hjemmesyltede rødløg: “Jeg har haft lyst til at prøve at sylte mine egne rødløg. Jeg synes, det virker så overskudsagtigt, og jeg mener: De smager jo himmelsk og er også flotte”, tweetede han, tilsyneladende uden at overveje den dobbelte betydning, som både ordet løg og syltebegrebet kan have. Særligt mange af de konfliktramte sygeplejersker var efter deres arbejdsgiver: “Som mandlig sygeplejerske har jeg nu klart en oplevelse af at du og regeringen allerede er gode til at sylte. Mine “løg” har allerede været lagt i lage sommeren over”, kom det fra Thomas M. Sørensen.

Guds ord – nu på Twitter

Hvem kan ikke nu og da trænge til et par opmuntrende ord fra Skaberen? Og nu er det blevet endnu nemmere, Gud er nemlig på Twitter med profilen TheTweetOfGod. Det er dog så som så med opmuntringerne fra Gud, som på sine gamle dage er blevet noget defaitistisk. Tweetsne, som flyder i en lind strøm, har ofte indhold som “Jeg giver op. Du må klare dig selv. Held og lykke”. Rygter vil dog vide, at det ikke er Gud selv, men hans SoMe-manager David Javerbaum, der administrerer kontoen. Satireforfatteren Javerbaum er kendt fra talkshowet “The Daily Show”, og han står også bag en ny podcast med Gud, som har navnet “Godcast”.

Iværksætteren kunne ikke sætte noget i værk

Der var noget vemodigt over den måde, den tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers på Facebook annoncerede, at han trækker sig helt ud af politik: “Jeg håbede, jeg kunne forandre politik, men i stedet for er politik ved at forandre mig. Det har overrasket mig, at det handler så meget om det politiske spil og så lidt om, hvordan politikken fungerer i den virkelige verden og at tænke nyt. Jeg har prøvet at gøre op med det, men det er svært”, skrev Ahlers og blev hilst med meget anerkendelse og efterlysning af flere politikere med erfaring fra “det virkelige liv”. Men som journalisten Mads Bonde Broberg-Wedel tørt konstaterede på Twitter:“Om ikke andet så kan @JakobEllemann nu sige, at han er Venstres største (tilbageværende) stemmesluger”, med henvisning til at både Lars Løkke, Inger Støjberg og Tommy Ahlers fik flere stemmer.

Atleter, der blev til noget

Det har været en usædvanlig sportslig sommer. Heldigvis kan man hæfte akademiske vinkler på alt i tilværelsen. Således den svenske historiker Björn Lundberg, der i et tweet fortalte om OL-atleter, der var til mere end de fysiske præstationer på idrætsbanen. For eksempel tennisspilleren René Lacoste, som havde øgenavnet “Krokodillen” – gæt selv resten – og løberen Philip Noel-Baker, der som den eneste har fået både OL-medalje og en Nobelpris.


Kemikere rystede over drabssag

I begyndelsen af august blev Danmark rystet af en sognepræsts tilståelse af mordet på sin hustru. For nogle naturvidenskabsfolk var det dog yderligere rystende at læse, at præsten havde forsøgt at opløse sin hustru med saltsyre og kaustisk soda. “Det havde virket bedre, hvis han havde valgt én af delene. Saltsyre + kaustisk soda = saltvand, så en hel del af drabsmandens indkøb er spildt arbejde. #dkkrim”, tweetede medicinalforskeren Eva Møller. Også den radikale forskningsordfører, Stinus Lindgreen, var forarget: “En absurd og voldsomt ubehagelig sag. Men jeg fik samme tanke, hvilket på bizar vis illustrerer, at basal naturvidenskabelig forståelse ikke anses for at være en del af almen dannelse”.