Dansk Magisterforening

Deltid kan koste 10.000 kr. om måneden på pensionen

Akademikere står til at miste tusinder af kroner om måneden, fordi de arbejder deltid. © Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix

Del artikel:

Stadig flere akademikere arbejder deltid, og det kan betyde op til 10.000 kr. mindre udbetalt i pension om måneden, viser nye tal.

De seneste 10 år er der sket en stigning på flere tusinde i antallet af akademikere, der arbejder deltid og dermed sparer mindre op til deres pension. Det gælder både mænd og kvinder.

Den udvikling får advarselslamperne til at blinke. For opsparing til deltidspension frem for fuldtidspension kan betyde op til over 10.000 kr. mindre udbetalt om måneden, når arbejdslivet slutter.

Det viser beregninger foretaget af AkademikerPension, som over de seneste 12 år har set en stigning i antallet af både mænd og kvinder, som indbetaler mindre til pensionen.

“Jo længere man arbejder deltid, desto større hul bliver der i ens pensionsopsparing. Hvis man forbliver på deltid i lang tid, kan dette hul komme til at betyde en del for størrelsen af ens månedlige pensionsudbetaling”, siger chef for Medlemsrådgivning og service hos AkademikerPension Vibeke Thinggaard Aagaard.

I 2008 var der 3.324 kvinder med en deltidspensionsopsparing hos AkademikerPension, mens tallet i 2020 er steget til 6.452 kvinder. Andelen af kvinder med pensionsopsparing på deltid er i perioden vokset fra 15 procent til 18 procent. For mænd er tallet i samme periode vokset fra 1.502 personer til 2.336, og andelen er steget fra 8 til 10 procent.

Hos AkademikerPension ved man ikke, hvorfor flere går på deltid, men der er en række hypoteser.

“Det kan være gymnasielærere, som fravælger fuldtid eller ikke kan få en heltidsstilling. En del akademikere er også projektansat, og det kan være medvirkende årsag til, at man vælger deltidspension, mens andre vælger at gå ned i tid for at være sammen med familien”, siger Vibeke Thinggaard Aagaard.

Pensionsopsparing for kvinder og mænd

Køn Deltid 2020 Deltid 2012
Kvinder 18 procent 15 procent
Mænd 10 procent 8 procent

Kilde: Beregninger foretaget af AkademikerPension for medlemmer per 31.12. i perioden 2008 til 2020

Deltidspension giver minus på mange tusinde kroner

AkademikerPension har foretaget nogle beregninger baseret på prognoseforudsætninger for en 25-årig med en fuldtidsløn på lidt under 550.000 kr., som starter pensionsindbetaling i dag på 8.000 kr., der inflationsreguleres årligt. Her vil den forventede månedlige alderspension på grundlag af fuldtidsansættelse hele livet ved pension i alderen 72 år være 34.444 kr. i nutidskroner.

Arbejder vedkommende derimod i en deltidsansættelse svarende til 25 timer hele livet, vil den månedlige alderspension ved alderen 72 år i nutidskroner kun lyde på 23.123 kr. eller over 10.000 kr. mindre om måneden.

Ifølge Vibeke Thinggaard Aagaard vil det være rigtig godt, hvis man i forbindelse med deltidsarbejde overvejer, om familien har råd til samlet set at indbetale det fulde pensionsbidrag.

“Hvis det ikke er muligt, så bør man have en plan for at fylde hullet i pensionsopsparingen op igen, når man går retur på fuldtid. Måske har man en partner, der kan hjælpe med at kompensere for dette. Mange af os skifter partner – det oplever halvdelen af danskerne, og derfor bliver det ekstra vigtigt at have dette perspektiv med, og de store konsekvenser opdager mange typisk først sent i livet”.

Jo længere man arbejder deltid, desto større hul bliver der i ens pensionsopsparing

Vibeke Thinggaard Aagaard, chef for Medlemsrådgivning og service, AkademikerPension

Kvinders pensionsformue er langt mindre

Kvinders pensionsformue er 22 procent mindre end mænds blandt personer i aldersgruppen 55-59 år. Det skyldes særligt forskelle i kvinder og mænds arbejdsliv. Det konkluderede Forsikring & Pension i analysen Kvinders og mænds pensionsopsparing fra 2020.

“Der er en tendens til, at kvinder arbejder mindre på fuld tid end mænd. Bekymringen må være, om det er frivilligt eller ej, hvor meget man arbejder – og deraf størrelsen på pensionsopsparingen”, siger Peter Foxman, som er cheføkonom i Forsikring & Pension.

Ifølge analysen opstår forskellen i pensionsformuer, fordi indkomsten for mænd er højere. Det medfører, at de årlige pensionsindbetalinger for mænd i gennemsnit er 20 procent højere end for kvinder.

Det skyldes underliggende arbejdsmarkedsforhold som bl.a. deltidsfrekvens, forskelle i jobfunktioner og timeløn.