Stærke kvinder har også brug for et fortroligt rum
Ida Alban Adler, fuldmægtig i Skattestyrelsen, er sammen med knap 20 andre kvinder i fuld gang med at skabe et netværk for unge højtuddannede kvinder i deres første job, hvor de fortroligt kan tale og sparre om karriere og arbejdsliv. © Foto: Sara Galbiati
Omkring 20 højtuddannede kvinder, som netop er trådt ud på arbejdsmarkedet, har startet et nyt netværk kun for kvinder. Med netværket får kvinderne et fortroligt rum, hvor de kan få støtte og sparring.
Når unge kvinder starter i deres første job, kan det være særligt svært at sige fra på jobbet, specielt hvis det handler om køn.
Det fortæller cand.mag. i østeuropastudier Ida Alban Adler, som til daglig er fuldmægtig i ledelsessekretariatet i Skattestyrelsen, hvor hun er med til at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Hun er sammen med knap 20 andre kvinder i gang med at skabe netværket “Kvinder i første job”. Udelukkende for højtuddannede kvinder i alderen 27-32 år.
“Når man er i starten af sin karriere, er der mange situationer, man ikke ved, om er særlige, eller om andre måske også oplever dem. Men i netværket sidder jeg sammen med nogle meget dygtige, unge kvinder, som jeg kan spejle mig i”, siger Ida Alban Adler.
De omkring 20 kvinder har indtil videre mødtes i netværket én gang. Det skete i DM med bistand fra to DM-konsulenter. De vil medvirke et par gange for at hjælpe med at sætte rammerne for netværket, hvorefter kvinderne i netværket selv tager styringen. Der tegner sig dog allerede en klar tendens for, hvor brugbart netværket kan blive.
“Vi fik ret hurtigt etableret en fortrolighed, og jeg har opdaget, at vores snakke kan være meget personlige og derfor også enormt sårbare. Det kunne fx være en snak om, hvorfor man føler sig uretfærdigt fravalgt til større opgaver til fordel for mandlige kolleger. Eller om barsel – hvornår går man ind til sin chef og siger, at man er gravid?”
Den fortrolige snak kan også være om løn, lederambitioner eller om at opleve sexisme eller deciderede seksuelle krænkelser på jobbet.
“Hvordan håndterer man det lige som ung kvinde i starten af sit arbejdsliv, hvis chefen eller kolleger taler til en på en upassende måde?” siger Ida Alban Adler.
At de kun er kvinder i netværket, betyder for hende, at de får et mere frit rum at tale i. Det erfarer hun også, at flere af hendes dygtige kvindelige chefer har draget stor nytte af i lignende kvindenetværk.
“Flere kvinder i vores netværk er superdygtige og har store ambitioner. Nu kan vi støtte og sparre med hinanden i at være “powerkvinder”. Både nu og forhåbentlig også i lang tid fremover ved løbende at følge og sparre med hinanden gennem vores arbejdsliv”, siger Ida Alban Adler.
Vi fik ret hurtigt etableret en fortrolighed, og jeg har opdaget, at vores snakke kan være meget personlige og derfor også enormt sårbare.Ida Alban Adler
Sexisme og MeToo er også på dagordenen
Siden 2017 har #MeToo været et centralt og omdiskuteret redskab i den offentlige debat. Og de seneste uger er sexisme på jobbet også kommet på dagsordenen herhjemme, efter at den kvindelige X Factor-vært Sofie Linde stod frem på Zulu Comedy Galla i slutningen af august.
Det fik 1.615 kvinder til efterfølgende at skrive under på støttebrev til Sofie Linde med ønske om i den kommende tid at sætte styrket fokus på sexisme i mediebranchen.
I dagene efter har der været flere eksempler på kvinder, som er stået frem i medierne og har fortalt om grænseoverskridende oplevelser på deres arbejdspladser. Det gælder bl.a. på TV2 og i DR.
“Nu hører vi meget om MeToo og sexisme, og det bliver helt sikkert også et emne i vores netværk. Det kan vi slet ikke komme uden om. Vi har mere eller mindre alle sammen oplevet at blive bedømt på vores køn eller det, der er værre. MeToo er ikke slut i morgen. At vi i netværket kan være i et fortroligt rum og tale om personlige erfaringer med dette, tror jeg er rigtig sundt”, siger Ida Alban Adler.
Hun fortæller, at hun selv har oplevet at være i en situation i et tidligere job, hvor hun efter nærmere eftertanke og refleksion følte, at hun blev nedgjort af en stor gruppe mænd, fordi hun var eneste kvinde til stede.
“Der blev joket med, at jeg skulle lægge mig ned på gulvet, da der skulle tages et billede. Det var ment i sjov, men for mig var det ydmygende. I situationen tænkte jeg ikke, at det var så slemt, og grinte faktisk lidt af det. Men jo mere vi snakker om sådanne situationer, jo mere sur over det bliver jeg. Det er vigtigt, at vi får fastsat nogle klare rammer og redskaber til at sige klart fra over for, at man havner i sådanne situationer”, siger Ida Alban Adler og forklarer, at netværket ikke bare har et fagligt omdrejningspunkt for kvinderne.
“Det handler derimod meget om det helt personlige – at være en kvinde i starten af sin karriere”.