Spring menu over
Dansk Magisterforening

Museer frygtede massearbejdsløshed, men blev reddet af coronahjælp

Foto af SMK

© Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Del artikel:

I marts frygtede museerne massearbejdsløshed, men blot 53 medarbejdere er opsagt pga. coronakrisen, viser rundspørge fra Magisterbladet, som 94 museer har svaret på.

I slutningen af marts lød advarslen fra organisationen Danske Museer, at den påtvungne lukning af museerne kunne føre til massearbejdsløshed i branchen.

Nu viser en opgørelse over omfanget af afskedigelser, at museerne indtil videre har klaret sig langt bedre end frygtet.

På 94 museer, som har svaret på en rundspørge fra Magisterbladet, er der i alt afskediget 53 årsværk som følge af coronakrisen, og kun et enkelt museum bekræfter, at man forventer opsigelser resten af året.

De 94 museer er arbejdsplads for langt størstedelen af de omkring 3.700 medarbejdere på de 102 statslige og statsanerkendte museer.

Først holdt lønkompensationen hånden under de ansatte, og så fik de med sommerpakken et boost med perfekt timing,

Overvismand Michael Svarer

Ømuseum slog rekord

De økonomiske hjælpepakker i kombination med lidt trist sommervejr er en gennemgående forklaring på den overraskende udvikling. På de danske øer har man for eksempel nydt godt af gratis færgefart, siger Kim Furdal, museumsleder på Ærø Museum.

“Coronalukningen faldt i en periode, hvor vi har meget få besøgende. Til gengæld slår vi med al sandsynlighed besøgsrekord i 2020. Så intet tyder på, at vi skal afskedige medarbejdere i efteråret og foråret”, siger Kim Furdal.

Tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer mener, at den økonomiske hjælp til museerne faldt på det helt rigtige tidspunkt.

“Jeg tror helt sikkert, at hjælpepakkerne har været afgørende for, at museerne er kommet godt igen. Og så selvfølgelig vejret. Først holdt lønkompensationen hånden under de ansatte, og så fik de med sommerpakken et boost med perfekt timing, da de igen åbnede, og det store rykind af gæster kom”, siger han.

Ministeren: Kulturen klarede sig

Kulturminister Joy Mogensen oplyser til Magisterbladet, at sommerens billetrabat udløste 71 mio. kr. i tilskud til museerne.

“Selvom det har været og fortsat er udfordrende tider, ser det ud til, at museerne blandt andet med den hjælp har klaret sig igennem med skindet på næsen”, siger hun.

Ifølge Nils M. Jensen, direktør i organisationen Danske Museer, har sommerpakken, med blandt andet halv pris på billetter, da også været en “gave” til de danske museer.

“Det ser lidt lysere ud nu end før sommerferien, og jeg tror ikke, nogen museer står på konkursens rand. Men mange er fortsat stærkt udfordret, fordi de er afhængige af de udenlandske turister”, siger han.

Odense Bys Museer har takket være lønkompensationen fastholdt alle 113 fastansatte medarbejdere. Men den afgørende test kommer ifølge administrationschef Jan Schmidt Nielsen, når det nye H.C. Andersens Hus åbner til juni næste år.

“Vi regner ikke med at skulle afskedige folk, men de udenlandske gæster skulle gerne komme tilbage. De mange kinesiske gæster får vi nok ikke tilbage foreløbig, så vi satser i stedet på tyske, svenske og norske”, siger han.